Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Αφράτα, μαλακά & μυρωδάτα τσουρεκάκια για το Πάσχα!

Περιγραφή

Τι χρειαζόμαστε:
  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1/2 λίτρο ζεστό γάλα (πλήρες)
  • 1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι
  • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα
  • 500γρ. κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
  • κροκάδι αραιωμένο με νερό για το άλειμμα
  • σουσάμι
Πως το κάνουμε:
  1. Σε λεκάνη χτυπήστε τα αβγά με την άχνη για 3 λεπτά
  2. Στο ζεσταμένο γάλα λιώστε τη μαγιά & προσθέστε το στη λεκάνη
  3. Ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο
  4. Προσθέστε και τα αρώματα (μαχλέπι, ξύσμα, μαστίχα)
  5. Στο τέλος ρίξτε και το αλεύρι λίγο λίγο "παιδεύοντας" τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι
  6. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα μες στη λεκάνη και σκεπάστε με πετσέτα ή κουβέρτα
  7. Αφήστε τη μες στο φούρνο που έχετε ανάψει στους 30 βαθμούς για 2ώρες περίπου
  8. Πλάστε τσουρεκάκια ατομικά σε σχέδιο κρουασάν, σαλίγκαρο κ.λπ. ή πλεξίδες
  9. Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί, ξανασκεπάστε τα και αφήστε πάλι στο ζεστό φούρνο (30 βαθμοί)για 1 ώρα ακόμη
  10. Αλείψτε τα με αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε
  11. Ψήστε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν

Λίγα μυστικά ακόμα

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και τα αβγά. Ιδανικό είναι το αλεύρι "Robin Hood", στα super markets,όμως και το κλασσικό σκληρό αλεύρι αρκεί.Το γάλα δεν πρέπει να κάψει. Μην ζυμώσετε τη ζύμη γιατί τα τσουρέκια θα σκληρύνουν,απλά με το χέρι την παιδεύουμε γύρω γύρω.Διατηρούνται λίγες μέρες εκτός κατάψυξης τυλιγμένα με μεμβράνη, κλεισμένα σε σακούλα.Διατηρούνται φρέσκα και στην κατάψυξη για καιρό.

Διαβάστε περισότερο: Αφράτα τσουρέκια http://www.sintagespareas.gr/sintages/afrata-tsourekia.html#ixzz1rjBHekEd

Δεν υπάρχουν σχόλια: