Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Φτιάχνω σπιτική κέτσαπ

 

Πώς να φτιάξεις κέτσαπ. No.1

Υλικά:

Πάρε 24 κιλά ντομάτες και βράστες μέχρι να γίνουν μαλακές.

Στύψε τες μέσα από ένα καλό συρμάτινο κόσκινο και πρόσθεσε:

2 κιλά ξύδι

850 γραμμάρια αλάτι  

57 γραμμάρια γαρύφαλλο  

110 γραμμάρια μίγμα μπαχαρικών (allspice)

85 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν (αν θέλουμε να καίει)

3 κουτάλια σούπας γεμάτα μαύρο πιπέρι και

5 κεφάλια σκόρδο ξεχωρισμένα και ξεφλουδισμένα.

Παρασκευή:

Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τα περίπου 3 ώρες, ή μέχρι να μειωθεί στο ήμισυ.

Μετά αποθήκευσε τη χωρίς στράγγισμα, και εμφιαλώστε τη σε μπουκάλια (αποστειρωμένα φυσικά).

Άλλος τρόπος να φτιάξεις κέτσαπ. No.2

Υλικά:

Σε 12 κιλά ξεφλουδισμένες ντομάτες πρόσθεσε:

1 λίτρο καλό ξύδι

450 γραμμάρια αλάτι

110 γραμμάρια μαύρο πιπέρι

57 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν (αν θέλουμε να καίει)

110 γραμμάρια μίγμα μπαχαρικών (allspice)

6 κρεμμύδια

28 γραμμάρια γαρύφαλλο

900 γραμμάρια ζάχαρη

Παρασκευή:

Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τη μάζα για 3 ώρες ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σας καεί στο πάτο. Όταν κρυώσει περάστε το από μία καλή κρησάρα ή ένα χοντρόκοκκο ύφασμα και διατηρήστε τη εμφιαλώνοντας τη σε μπουκάλια (αποστειρωμένα φυσικά).

Πολλοί παραλείπουν το ξύδι σε αυτή τη συνταγή

Πηγή: Six hundred receipts, worth their weight in gold

 

 

http://www.ftiaxno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: