Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

το καρπούζι μειώνει την αρτηριακή πίεση


και βέβαια  το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό...
και βέβαια το καλοκαίρι μας με τη ζέστη του
αναγκάζει τον οργανισμό μας να το αναζητά!!!
και
πριν πάμε πάρα κάτω ας θυμηθούμε:
και ας δούμε τώρα τι λένε οι ερευνητές για το καρπούζι και την αρτηριακή πίεση...
~~~~~~~~~~~~~~
τα στοιχεία από μια πιλοτική μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές
Arturo Figueroa και Bahram H. Arjmandi του scientists at The Florida State University δείχνει ότι
το καρπούζι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό όπλο ενάντια στην προϋπέρταση μια διαταραχή που
αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών νόσων 
η μελέτη δείχνει ότι τo εκχύλισμα του καρπουζιού μειώνει την προϋπέρταση ή υπέρταση σταδίου ένα (1) σε παχύσαρκους μεσήλικες
και αυτό διότι
το εκχύλισμα του καρπουζιού το οποίο μιά πλούσια πηγή των αμινοξέων  L-citrulline και
L-arginine συσχετίστηκε με μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση
είναι η πρώτη έρευνα του είδους της σε ανθρώπους και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι γραμμάρια του αμινοξέος L-citrulline/L-arginine από εκχύλισμα καρπουζιού μιά φορά την ημέρα για έξι εβδομάδες βελτίωσαν την αρτηριακή λειτουργία και, κατά συνέπεια, μείωσαν την αρτηριακή πίεση της αορτής και στους εννέα εθελοντές -τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας 51 έως 57 ετών-
«είμαστε οι πρώτοι που τεκμηριώσαμε αυτά τα αποτελέσματα σε  υγιείς κατά τα άλλα μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που έλαβαν θεραπευτικές δόσεις του καρπουζιού," δήλωσε ο Figueroa
 «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το καρπούζι είναι « λειτουργικό τρόφιμο » που έχει αγγειοδιασταλτική δράση που μπορεί να αποτρέψει την προϋπέρταση να εξελιχθεί σε κανονική υπέρταση η οποία
αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδιαλαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την προκαταρκτική μελέτη, ελπίζουμε να συνεχίσουμε την έρευνα και να συμπεριλάβουμε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα  συμμετεχόντων στον επόμενο γύρο» συμπλήρωσε ο καθηγητής
και γιατί το καρπούζι;
διότι το καρπούζι είναι μιά πλούσια φυσική πηγή αμινοξέων  L-citrulline και L-arginine
η  L-citrulline αντιδρά με τα ένζυμα του οργανισμού όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και αλλάζει σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό
η  L-arginine ενισχύει το νιτρικό οξύ (nitric oxide) απαραίτητη για τη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και της υγιούς πίεσης του αίματος
τα αμινοξέα - λοιπόν -αυτά του καρπουζιού σε αντίθεση με  τα απλά συμπλήρωμα διατροφής L-citrulline/L-arginine που μπορεί να προκαλέσουν
ναυτία
γαστρεντερική δυσφορία και
διάρροια-είναι πολύ καλά ανεκτά από τον οργανισμό
οι συμμετέχοντες στην πιλοτική μελέτη ανέφεραν ότι δεν είχαν ουδεμία  δυσμενή επίπτωση
και βέβαια εκτός από τα δυό αυτά σπουδαία αμινοξέα το καρπούζι μας παρέχει άφθονη
βιταμίνη Α
βιταμίνη Β6
βιταμίνη C
φυτικές ίνες
κάλιο και
λυκοπένιο ένα ισχυρότατο  αντιοξειδωτικό
και συνεχίζουν οι καθηγητές
 «η καρδιαγγειακή νόσος  εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νόσους ανάμεσα στον πληθυσμό
όμως
τα περισσότερα άτομα  ανησυχούν για τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους και τη διαιτητική της πρόσληψη και όχι για όλους τους συνολικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε καρδιαγγειακή νόσο
οι επιβαρυντικοί παράγοντες
στους επιβαρυντικούς παράγοντες αυτούς όπως
η παχυσαρκία και
αγγειακή δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από αρτηριακή σκλήρυνση
τα λειτουργικά τρόφιμα όπως το καρπούζι μπορούν  να βοηθήσει καθοριστικά
και όταν λέμε "λειτουργικά τρόφιμα» -επισημαίνει ο Bahram H. Arjmandi- "εννοούμε εκείνα τα τρόφιμα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προάγουν την υγεία ή έχουν ιδιότητες πρόληψης ασθενειών πέρα ​​από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν"
πηγές πληροφόρησης και: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: