Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τουαλέτα παράγει «καθαρή» ενέργεια από ανθρώπινα περιττώματα


Μια νέα τουαλέτα που μετατρέπει τα ανθρώπινα περιττώματα σε ηλεκτρικό ρεύμα και λίπασμα, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση νερού στο καζανάκι κατά 90%, ανέπτυξαν... ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο «Nanyang» στη Σιγκαπούρη.

Η νέα τουαλέτα, που ονομάζεται No-Mix Vacuum Toilet, διαθέτει δυο ξεχωριστά δωμάτια όπου χωρίζονται τα υγρά και τα στερεά απόβλητα.

Τα στερεά απόβλητα καταλήγουν σε ένα βιοαντιδραστήρα όπου περνούν από ειδική επεξεργασία για να απελευθερώσουν βιοαέριο, το οποίο είναι άοσμο, περιέχει μεθάνιο και έχει αρχίσει να αντικαθιστά το φυσικό αέριο στις κουζίνες μαγειρέματος.

Το μεθάνιο μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ηλεκτρικό ρεύμα αν χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή κυψέλες καυσίμου.

Τα υγρά απόβλητα περνούν επίσης από ειδική επεξεργασία σε ξεχωριστό χώρο ώστε να ανακτηθούν στοιχεία που είναι πολύτιμα για λίπασμα, όπως ο φώσφορος, το άζωτο και το κάλιο.

Για να καθαρίσει η λεκάνη, το καζανάκι απελευθερώνει 0,2 λίτρα νερού στην περίπτωση των υγρών αποβλήτων και ένα λίτρο νερού στην περίπτωση των στερεών αποβλήτων. Για τα στερεά απόβλητα μια συμβατική τουαλέτα χρειάζεται έξι λίτρα νερού.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές που εφηύραν την πρωτοποριακή τουαλέτα, αν εγκατασταθεί σε δημόσιο χώρο και δέχεται περίπου 100 «επισκέπτες» ημερησίως, μπορεί να εξοικονομήσει 160.000 λίτρα νερού ετησίως.

Για την ανάπτυξη τη τουαλέτας χρειάστηκαν 18 μήνες. Αυτή την περίοδο διεξάγονται δοκιμές σε δημόσιους χώρους και, αν όλα πάνε καλά, σε τρία χρόνια αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: