Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Aυξήσεις φωτιά σε ΔΕΗ

 

dei

 

Μίκα Κοντορούση 

Αυξήσεις φωτιά φέρνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που αναμένεται να φτάσουν έως και 14% και αφορούν σε  5 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ να σημειωθεί ότι ακόμα και με μειωμένα τιμολόγια οι μέχρι στιγμής απλήρωτοι ή καθυστερημένοι λογαριασμοί ζημιώνουν το δημόσιο έως και 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ αναμένεται να εγκριθούν σήμερα Τρίτη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

Οι αυξήσεις για τα νοικοκυριά με την νέα αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα θα φτάσουν από το 11% που ισχύει σήμερα στο 13%, ενώ οι επιχειρήσεις των οποίων τα τιμολόγια μειώνονται, θα φορτωθούν έμμεσες αυξήσεις, που θα ψαλιδίσουν το ποσοστό της ελάφρυνσης.

Πρόκειται για πρώτη δόση των αυξήσεων καθώς σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013) η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα απογειωθεί, ανάλογα με την κατανάλωση, κατά 20%-30%.

Στα μείον της νέα αναπροσαρμογής του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνονται και οι πρόσθετες αυξήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση της παραγωγής από λιγνίτη και η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Από τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων που επιβάλλεται μέσω του Μνημονίου θα πληγούν τα μικρομεσαία και φτωχά νοικοκυριά, ενώ θα ελαφρυνθούν οι εμπορικοί καταναλωτές.

Ετσι, σύμφωνα με όσα επισήμως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από 1ης Ιανουαρίου αυξάνεται η τιμή του ρεύματος:

*Κατά 13,7% για τους 2,816 εκατ. καταναλωτές που καίνε μέχρι και 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, η ΔΕΗ έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ανάπηροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.) με εκπτώσεις 10-20% επί των σημερινών τιμολογίων.

Φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ είναι να ενταχθούν σταδιακά 1,2 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μέχρι σήμερα όμως οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000, ενώ δικαίωμα ένταξης για το πρώτο τετράμηνο του 2011 θα έχουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι 31 Ιανουαρίου. Αλλο 1 εκατ. μετρητές αφορούν εξοχικές κατοικίες ή κλειστά σπίτια, ενώ περίπου 600.000 καταναλωτές θα σηκώσουν όλο το βάρος των αυξήσεων.

*Κατά 2,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τα περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες /τετράμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία καταναλωτών, που ανήκουν στη «μεσαία τάξη». Μέχρι το 2013 οι αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%.

*Κατά 1,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για άλλες 412.00 καταναλωτές της κατηγορίας 1.601-2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο.

*Μειώσεις της τάξης του 4,4% θα έχουν οι περίπου 300.000 οικιακοί καταναλωτές της κατηγορίας 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες, ενώ ακόμη μεγαλύτερες -περίπου 14%- θα είναι οι μειώσεις για όσους καίνε πάνω από 3.001 κιλοβατώρες/τετράμηνο.

*Μειωμένες από 5% έως 18% θα είναι οι τιμές ρεύματος για τις περίπου 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο η τελική επίπτωση στο κόστος του ρεύματος θα κριθεί από το ύψος των έμμεσων χρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν.

 

 

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: