Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ψηφιακή επίθεση στη δωρεάν Παιδεία

 


Σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση επιφέρει η κυβέρνηση, με κυρίαρχο στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, στο πλαίσιο, βεβαίως, της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που ορίζει το μνημόνιο της τρόικας.

Κατ' αρχάς, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση φορέων και ινστιτούτων, αλλάζοντας τον χάρτη στον τομέα της εκπαίδευσης και ανοίγοντας, κατά πολλούς, τον δρόμο στη νέα ψηφιακή εποχή στα σχολεία.

Οι αλλαγές θα παρουσιαστούν εν πρώτοις στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς από την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με απώτερο στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μηνός του νέου έτους.

Μεταξύ των αλλαγών που δρομολογούνται είναι η οριστική κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αλλά και του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.).

Πρόκειται για τον κρατικό φορέα που διακινεί δωρεάν τα σχολικά βιβλία και μέχρι σήμερα ήταν η βάση πάνω στην οποία στηριζόταν η έννοια της δωρεάν παιδείας στη χώρα.

Ταυτόχρονα με αυτές τις καταργήσεις έρχεται και η δημιουργία νέου «υπεροργανισμού» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών που θα ακολουθεί άπαξ το Υπουργείο Παιδείας.

Ο νέος οργανισμός θα είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο θα προκύψει από την ενσωμάτωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, τον Οργανισμό Επιμόρφωσης και το Ινστιτούτο Ομογένειας και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών είναι το ένα στάδιο του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς το άλλο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων πειραματικών σχολείων, τα οποία θα συνδεθούν με τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων.

Έτσι εξυπηρετείται η πολιτική του σχολείου του μέλλοντος.

Όσον αφορά στην κατάργηση του πολυετούς Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, με τις μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται τα θέματα της περιουσίας του και της μεταφοράς του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, της υπηρεσίας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή άλλων, καθώς και σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η συνέχιση της τρέχουσας παραγωγικής εκδοτικής διαδικασίας.

Υπουργείο Παιδείας: Δεν καταργείται η δωρεάν Παιδεία 

Ανυπόστατα χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρονται στην κατάργησης της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων.
Το υπουργείο, με σχετική διευκρίνιση, διαβεβαιώνει αφενός πως τα βιβλία των μαθητών θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν, όπως και η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου, και αφετέρου ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) εντάσσεται, πλέον, στον νέο φορέα που θα συσταθεί και θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό ψηφιακό και έντυπο.

 

 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: