Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ζητεί υποχωρήσεις από την ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας

 

Ζητεί υποχωρήσεις από την ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας

Συνέντευξη Μπουτάρη σε εφημερίδα των Σκοπίων

Την άποψη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας και να αλλάξει τη στάση της ώστε να βρεθεί λύση, διατύπωσε ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε εκτενή συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα των Σκοπίων «Utrinski Vesnik».
Η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι μία σύνθετη ονομασία, λέει ο κ. Μπουτάρης, προκρίνοντας την ονομασία «Σλαβομακεδονία».
«Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή ζούσαν άλλοι λαοί, πολύ πριν απ' αυτούς.Το γεγονός ότι οι Σλάβοι μετακινήθηκαν και ζουν στην περιοχή αιώνες τώρα, σίγουρα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκαλούνται Μακεδόνες, όμως είναι απαραίτητο ένα ειδικό χαρακτηριστικό για να υπάρξει μία διάκριση, διότι εδώ, και πριν απ' αυτούς, ζούσαν Μακεδόνες. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι γιατί ένας Σλάβος ή μία ομάδα που κατάγεται από Σλάβους, οι οποίοι ως λαός έχουν κάνει πάρα πολλά και έχουν μία σημαντική ιστορία για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανοι, ζητούν και θέλουν και άλλα πράγματα και άλλη ιστορία με την οποία θα υπερηφανεύονται. Κατά την άποψή μου, η καλύτερη ιδέα για το όνομα είναι το Σλαβομακεδονία. Η ονομασία αυτή είναι καλύτερη από το Βόρεια ή Άνω Μακεδονία», αναφέρει ο κ. Μπουτάρης.
Παράλληλα, θεωρεί ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι γενικότερα για την εκκρεμότητα που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ επικρίνει την πολιτική με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Νομίζω ότι μία μεγάλη εστία έντασης θα αποτελέσει το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στα Σκόπια. Θεωρώ τεράστιο λάθος το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο θα προκαλέσει οργή στην Ελλάδα και θα χειροτερέψει τα πράγματα. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, για προσωπικό όφελος, φαίνεται να επιδιώκει τη διατήρηση μίας κατάστασης η οποία μας κρατάει όλους ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού. Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι να πέσουν οι τόνοι στις συνομιλίες για το όνομα», σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: