Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Κ. Σημίτης: "Τα μαγείρεψε;"

 

Στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη φαίνεται πως εστιάζει η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της μετατροπής τμήματος του δημοσίου χρέους, που ακολούθησε τη συμφωνία για ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Πιο συγκεκριμένα

Κ. Σημίτης: "Τα μαγείρεψε;"

πρόκειται για τις μεθόδους λογιστικής που εφαρμόστηκαν με τη χρήση swaps (παράγωγων προϊόντων), ώστε να αποκρυβεί μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα.

Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής τους, γεγονός που οδήγησε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, στο να κλείσει τη σχετική δικογραφία και να τη διαβιβάσει «αμελητί» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε «για τις δικές του ενέργειες».

Η προκαταρκτική έρευνα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Real news», ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που έκανε στις 30 Απριλίου του 2010 ο δικαστής Φαγιάντ Μουλά Καλί, κάτοικος Βιέννης.

Ο φάκελος διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο στις 20 Δεκεμβρίου και αμέσως ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Αθ. Κατσιρώδη να διερευνήσει αν πρέπει η υπόθεση να διαβιβαστεί στη Βουλή, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να κρίνει αν πρέπει στην περίπτωση αυτή να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο δικαστής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «συνδρομή και υποκίνηση σε παραποίηση ισολογισμού, εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκθεση σε κίνδυνο της ευρωζώνης από την Τράπεζα Goldman Sachs».

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον Άρειο Πάγο σημειώνει ότι «κατά τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας προέκυψαν καταγγελίες σχετικές με αξιόποινες πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την περίοδο 2000-2001».

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: