Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Καζάνια 2010




Οδεύουμε προς το τέλος και του τρίτου μήνα του φθινοπώρου και πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από τον πρώτο μήνα του χειμώνα που σηματοδοτεί σιγά σιγά την έλευση των εορτών . αν και είμαστε κοντά στον χειμώνα μόνο ημερολογιακά γιατί αν πούμε από τα καιρικά φαινόμενα είμαστε με αρκετά καλές ,για την εποχή, θερμοκρασίες. Είναι όμως και η εποχή όπου ξεκινάμε τα καζάνια. Είναι η εποχή που αρχίζει να αποκτά κάποιο ενδιαφέρον η, κατά τα άλλα ,ήρεμη ζωή του χωριού μας. Οι ρέγκες παίρνουν και δίνουν , το κρασί έχει πάρει την τελική του μορφή και την θέση του στις κανάτες και τα κοψίδια την θέση τους στις σχάρες. Για ένα περίπου μήνα στήνεται ένα μεγάλο τραπέζι και ένα άτυπο πανηγύρι και στα 5 καζάνια του χωριού μας και όχι μόνο. Όλοι σπεύδουν να γευτούν την νέα παραγωγή κρασιού, οι κλασικοί ειδήμονες να δώσουν την άποψη τους για το κατά πόσο επέτυχε η όχι φέτος το κρασί και να δώσουν συμβουλές με την γνωστή σε όλους μας φράση ‘’ θα σου πω εγώ τι να κάνεις για να έχεις επιτυχία στο κρασί…….. ξέρω εγώ’’.
Φέτος όμως μας έκαναν να τρέχουμε πανικόβλητοι γιατί λέει πως πρέπει να έχουμε τα αμπέλια δηλωμένα και να υπάρχει μαζί και αεροφωτογραφία……. Μας ενημέρωσαν λίγες ημέρες πριν να αρχίσουμε να βράζουμε, τελικά με κόπο και άγχος καταφέραμε όλοι να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε να βράσουμε, αλλά από του χρόνου αν δεν έχεις αμπέλι δεν θα μπορείς να βράσεις τσίπουρα …… και αυτό το μέτρο εντάσσεται στην ευρύτερη γκάμα λήψης μέτρων για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη του κράτους και να γεμίσουμε τις τσέπες των πολιτικών ξανά.
Η αρχή έγινε την Παρασκευή με το καζάνι της 'δικιάς μας Γιούλας' που ειχε επιτυχία παράγοντας 42 lit αγνού, λαχταριστού και αρκετά δυνατού{20.5} τσίπουρου.
έπεται συνέχεια .............

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: