ΤΕΧΕΡΑΝΗ Η ιδανική ηλικία γάμου για τα κορίτσια είναι μεταξύ 16 και 18 χρόνων είπε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών εφημερίδων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η δήλωση έχει στόχο την προσέλκυση περισσότερων νέων ψηφοφόρων εν όψει των βουλευτικών εκλογών το 2012.
Η ιρανική νομοθεσία προβλέπει ότι το κατώτερο νόμιμο όριο ηλικίας γάμου για τις γυναίκες είναι τα 15 έτη. Το όριο πριν από το 2004 ήταν τα εννέα μόλις έτη. «Η καλύτερη ηλικία για γάμο είναι μεταξύ 16-18 για τις κοπέλες και 19-21 για τα αγόρια» φέρεται να δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ στην εφημερίδα «Μardomsalari».
Οι ιρανικές Αρχές επιδιώκουν να ενισχύσουν τον θεσμό του γάμου ως έναν τρόπο αντιμετώπισης της «εξάπλωσης της ανηθικότητας μεταξύ των νέων». Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί κληρικοί και νομοθέτες προειδοποιούν κατά της αύξησης του ποσοστού των διαζυγίων. «Ο αριθμός των διαζυγίων μεγαλώνει. Οι υψηλές τιμές έχουν προκαλέσει προβλήματα στους Ιρανούς» δήλωσε ο αγιατολάχ Νασέρ Μακαρέμ Σιραζί.
Τα ποσοστά δημοτικότητας του ιρανού προέδρου έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι του περασμένου χρόνου, τις οποίες η αντιπολί τευση κατήγγειλε ως νοθευμένες. Οι μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν και η βίαιη καταστολή από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας προκάλεσαν ρήξη όχι μόνο μεταξύ των κοινωνικών ομάδων αλλά και της σκληροπυρηνικής άρχουσας ελίτ. «Εχουμε βουλευτικές εκλογές το 2012 και οι σκληροπυρηνικοί θέλουν να κερδίσουν τις ψήφους των νέων ανθρώπων» σχολίασε ιρανός πολιτικός αναλυτής, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Η χώρα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις διεθνείς κυρώσεις και την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα με τον επίσημο δείκτη πληθωρισμού να κυμαίνεται στο 10% και το ποσοστό ανεργίας στο 15%. Μέσα στον γενικότερο κοινωνικό αναβρασμό, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν καταγγέλλουν τους δυσμενείς για το «αδύναμο φύλο» νόμους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιορίζουν τα δικαιώματά τους στο διαζύγιο και την επιμέλεια των παιδιών και τους απαγορεύουν να εργαστούν ή να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου τους.
Ακτιβιστές λένε ότι τα αιτήματα των γυναικών πρέπει να γίνουν σεβαστά από το ιρανικό καθεστώς, σε μια εποχή όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών και το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίων είναι γυναίκες.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=369213&dt=24/11/2010#ixzz16ELCm5gS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου