Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Φυσικό αέριο στην Καστοριά

Γράφει ο/η Νέα Καστοριά

 

fisikoaerio1.jpg

Ίσως να είμαστε κοντά στον ερχομό του

Την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου επισκέφθηκε την Νέα Καστοριά κλιμάκιο της TAP(Trans Adriatic Pipeline) με σκοπό την ενημέρωσή μας για την έναρξη της μελέτης βελτιστοποίησης της χάραξης της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου στη Β. Ελλάδα!
Ήδη από τις 22 Νοεμβρίου άρχισε η μελέτη και θα διαρκέσει ως της 27 του μηνός. Η πρόθεση της Εταιρείας είναι να έρθει σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και να τους ενημερώσει για το έργο, ζητώντας παράλληλα και τις δικές τους απόψεις, ώστε να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός. Φυσικά, διάλογος θα γίνει και με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να μην θιγούν δικαιώματα, να διατηρηθούν ανέπαυες οι προστατευμένες περιοχές και οι ευπαθείς βιότοποι. Όπως και οι αρχαιότητες.
Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Dr.Kai Schmidt-Soltau, ο οποίος ήταν αισιόδοξος ότι το μεγαλόπνοο έργο θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Θα δώσει δε ουσιαστική ώθηση στην οικονομία, αφού μαζί με τα άλλα θα υπάρξουν συμβάσεις κατασκευής με τυπικούς κατασκευαστές και προμηθευτές αγαθών.
TAP
Ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline είναι ένα έργο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου το οποίο υποστηρίζεται από τους μετόχους Statoil, EGL και E.ON Ruhrgas. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας. Ο αγωγός TAP δεν απαιτεί δημόσια επιχορήγηση ή επιδοτήσεις και αποτελεί τη συντομότερη-μήκους 520 χιλιομέτρων-και εμπορικά την πλέον βιώσιμη επιλογή για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης στο μέλλον.
Προσφέρει επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία θα βελτιώσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, όπως η προταθείσα υπόγεια αποθηκευτική εγκατάσταση στην Αλβανία, αλλά και τη δυνατότητα αναστροφής της ροής του φυσικού αερίου στη περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: