Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Τα 11 προβλήματα του 2011

 

Έντεκα προβλήματα που ζητούν άμεση λύση για να διασφαλιστεί ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός και οι ισορροπίες, καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση με την αλλαγή του χρόνου.

Τα 11 προβλήματα του 2011

Τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση στους δύο πρώτους μήνες του 2011 για να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου θα τη φέρουν αντιμέτωπη όχι μόνο με τα συνδικάτα, αλλά και με το σύνολο της κοινωνίας.

Τα 11 προβλήματα που πρέπει άμεσα να ξεπεράσει η κυβέρνηση, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο, είναι:

• Τα κλειστά επαγγέλματα. Έντονες διαβουλεύσεις για να καμφθούν οι αντιδράσεις των κλάδων που αντιδρούν για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές σε κάθε ένα από τα 350 και πλέον επαγγέλματα που πρέπει να «ανοίξουν» στον ανταγωνισμό πρέπει να διεξάγει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο θα επανέλθει στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Ιανουαρίου, την στιγμή που η τρόικα ασκεί πιέσεις για ριζικές τομές, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται ρητά από το μνημόνιο.

• Το Φορολογικό νομοσχέδιο. Σκληρά μέτρα και ποινές για τους φοροφυγάδες, με ειδικές διατάξεις για όσους δεν κόβουν αποδείξεις θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής. 

• Ασφαλιστικό. Στα επικουρικά ταμεία, η κατάσταση είναι οριακή και οι περικοπές προδιαγεγραμμένες. Οι μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ έχουν σταλεί για πιστοποίηση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση. 

• Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Πωλήσεις κρατικών αλλά και ακινήτων, ζητά η τρόικα για να μειωθεί το χρέος. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απέφυγε να ανακοινώσει, παρά το ότι θα έπρεπε, το αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα φέρει 7 δισ. ευρώ μέσα σε 3 έτη. 

• Προϋπολογισμός. Με δεδομένο ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις ξεκινά η κυβέρνηση την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011. Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε με εγκύκλιο προς όλα τα υπουργεία να έχουν κατά νου το γεγονός πως ένα μέρος των πιστώσεων μπορεί να μη γίνει και κάνει λόγο για «συμπληρωματικό προϋπολογισμό». Η επίδοση μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα κρίνει και το τελικό εύρος του πακέτου μέτρων για την περίοδο 2012- 2014 που ήδη σχεδιάζεται και θα οριστικοποιηθεί το Φεβρουάριο. Αν όντως αυτό συμβεί οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις θα είναι επώδυνες και θα περιλαμβάνουν, νέα αύξηση ΦΠΑ, περικοπή μισθών και κοινωνικών επιδομάτων.

• Επιμήκυνση του δανείου. Τον Ιανουάριο θέλει η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από 5 σε 11 έτη. 

• Αγορά ενέργειας. Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με τα λιγνιτικά κοιτάσματα και τις μονάδες της ΔΕΗ. Στη λογική της απελευθέρωσης προωθείται και ο διαχωρισμός του κλάδου μεταφοράς ρεύματος από τον κύριο κορμό της ΔΕΗ, με τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας.

• «Fast Track». Έντονη κριτική ασκούν μέλη και βουλευτές της κυβέρνησης για την καθυστέρηση των μέτρων, που αναμένεται να τονώσουν των ιδιωτικό τομέα. Καθυστέρηση εμφανίζει ηα παρουσίαση του συνολικού «Fast track» για τη γρήγορη εκτέλεση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. 

• Οι ΔΕΚΟ. Οι επόμενες μέρες θεωρούνται πολύ καθοριστικές, καθώς τα συνδικάτα των συγκοινωνιακών φορέων έχουν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμη και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ) τα πράγματα δεν είναι καλύτερα μετά την εγκύκλιο του υπουργού Οικονομίας που κάνει λόγο για μισθολογική προσαρμογή στο γενικό πλαίσιο που ισχύει για τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν δεν βρεθεί άμεση λύση και υπάρξει συντονισμός των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ο κίνδυνος να παραλύσει η οικονομία είναι ορατός και οι συνέπειες στις αντοχές της κοινωνίας απρόβλεπτες. 

• Το Δημόσιο. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην αναμόρφωση της διοίκησης. Το προσεχές διάστημα θα δοκιμαστεί ο «Καλλικράτης» τόσο στην αυτοδιοίκηση αλλά και τις περιφέρειες. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα όμως είναι, στον επόμενο «Καλλικράτη» που μέσα στο 2011 θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα του Δημοσίου και θα συνοδεύεται από το νέο μισθολόγιο. 

• Η απασχόληση. Στην αγορά εργασίας το πρώτο τρίμηνο θα κρίνει εάν η μεγαλύτερη ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, όπως προστάζει το μνημόνιο, ή αν θα χαθεί κάθε έλεγχος.

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: