Σημ. Και με αντίστοιχες διαδικασίες, διλήμματα και εκβιασμούς θα ψηφιστεί στο τέλος του μήνα και στη Βουλή, παρ όλες τις κραυγές και αλαλαγμούς των "βολευτών" !!! και το δούλεμα, συνεχίζεται!
Με διαδικασία-εξπρές, αφού τα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας είχαν στραφεί προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και των κομμάτων και με τρεις συνεδριάσεις που ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι, ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
ΝΔ και ΛΑΟΣ καταψήφισαν την επίμαχη ρύθμιση, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, δεν συμμετέχουν στη διαδικασία.
Ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του τόνισε ότι "αν και το χρέος είναι τεράστιο, μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο", σημειώνοντας ότι "στη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας οι εταίροι μας θα βάλουν χρήματα, οι ιδιώτες πιστωτές εθελοντικά θα διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα και το κράτος θα συνεισφέρει μέσω αποκρατικοποιήσεων για να μειωθεί το χρέος".
Υποστήριξε δε ότι η συγκράτηση του δημόσιου χρέους "αποτελεί στόχο εθνικής επιβίωσης", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιθώρια βελτίωσης του προγράμματος το οποίο, ωστόσο, έσπευσε να το χαρακτηρίσει ως "αυτονόητη ανάγκη για τη χώρα".
Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης του 2010 και του 2011, η οποία εκ των προτέρων δεν μπορούσε να προβλεφθεί και εξήγησε ότι "πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις".
Αμφισβήτηση
Στον αντίποδα, από τη ΝΔ ο Γ. Βρούτσης και ο Χ. Σταϊκούρας αμφισβήτησαν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι απέτυχε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) εξέφρασε την αντίθεσή του για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι "δεν συνηθίζω να επιτίθεμαι σε υπουργούς που είναι... πεσμένοι".
Αντίθετοι με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων. Χαρακτηριστικά, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε πως το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βαθαίνει την ύφεση, η οποία προβλέπεται να φθάσει στο -4,2% και αυξάνει την ανεργία, η οποία φέτος αναμένεται να κλείσει στο 22-23%, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε "εγκληματικό μέτρο" την αύξηση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις υπηρεσιών εστίασης.
Πλέον αρνητικός για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, αφού διαπίστωσε πως "περιλαμβάνει μέχρι και λογιστικά λάθη - και από κει καταλαβαίνουμε το πώς διαπραγματευτήκαμε και γιατί μας αντιμετωπίζουν, όπως μας αντιμετωπίζουν σήμερα".
Το πρόγραμμα θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 30 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου