Λιμναίος οικισμός Δισπηλιό Καστοριάς

Το Δισπηλιό είναι μεγάλος οικισμός στην Καστοριά και βρίσκεται περίπου στο 4χλμ του δρόμου Καστοριάς – Άργους Ορεστικού.

Στην περιοχή έχουν ανασκαφεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και η πινακίδα του Δισπηλιού η οποία χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο», στο 5260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου!

Oι συστηματικές ανασκαφές (1992 και μετά) αποκαλύπτουν τα λείψανα ενός εκτεταμένου λιμναίου οικισμού της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους στην Eυρώπη.

Μια επίσκεψη εδώ στο Προϊστορικό Δισπηλιό δεν είναι ένας απλός περίπατος. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι που θα σας πάει πολύ μακριά στο χρόνο, σε μια “χώρα” του άγνωστου και του αινιγματικού…

Δείτε επίσης το «μαγικό» Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά! (video)

Ο λιμναίος οικισμός  

Ο λιµναίος οικισµός του Δισπηλιού αποτελεί must visit αξιοθέατο, αφού αποτελεί το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά ένα σύνολο κατοικιών και µας δίνει χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή των προγόνων µας πριν από 7.500 χρόνια!

Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά από τη Νεολιθική Εποχή, όταν η λίµνη και η εύφορη περιοχή γύρω από αυτή έγιναν ο κατάλληλος τόπος για τη δηµιουργία ενός οικισµού! Τα πρώτα ευρήµατα ήρθαν στο φως τη δεκαετία του ‘30, καθώς η στάθµη της λίµνης στην Καστοριά υποχώρησε και έκαναν την εµφάνισή τους οι κορυφές εκατοντάδων πασσάλων – σηµάδι του προϊστορικού οικιστικού «συγκροτήµατος».

Δείτε τις φωτογραφίες μέσα στις καλύβες και τα ευρύματα!

Έκτοτε, στην αρχή µε δειλά βήµατα και κατόπιν πιο συστηµατικά, οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν τεράστιας αρχαιολογικής σηµασίας χώρο, ενώ σήµερα 8 καλύβες σε όλα τα στάδια χτισίµατος κρύβουν εντός τους διάφορα εργαλεία και οικοκυρικά είδη και γίνονται ζωντανοί µάρτυρες της ζωής στο 5.500 π.Χ.!

Με αυτό τον τρόπο ο επισκέπτης αποκτά την εικόνα ενός προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού και βλέπει τα ευρήματα της εποχής εκείνης και μπορεί να καταλάβει πως ήταν ένα νοικοκυριό πριν από 7.500 χρόνια!

Mοναδικές πολιτιστικές πτυχές της κοινότητας του Δισπηλιού αποκαλύπτουν τρεις οστέινες φλογέρες καθώς και μια ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία. H πινακίδα αυτή χρονολογείται με βεβαιότητα στο 5260 π.Χ. και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου, όπως εικάζεται και για παρόμοια σύμβολα χαραγμένα σε πηλό.

Για τις ώρες επίσκεψης και για την ξενάγηση δείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.limneosoikismos.gr (Τ. 24670 21910)

Δείτε και άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες

**ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΛΕΑΝΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ