Περιγραφή
Αρχιτεκτονική στα Κορέστεια
Τα είκοσι δύο χωριά των Κορεστείων βρίσκονται στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, στο τριεθνές Ελλάδα, Αλβανία, π.Γ.Δ.Μ. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο τμήμα της πατρίδας μας γιατί διασώζει τους μοναδικούς στη αμιγώς πλινθόχτιστους οικισμούς, οι οποίοι κοσμούν με ανεπανάληπτο τρόπο το δομημένο περιβάλλον. Θα έπρεπε η πολιτεία να τους έχει διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού ενώ οι τυχόν επεμβάσεις να υλοποιούνται με σταθερή βάση αναφοράς το σημαντικό, μοναδικό σε τέτοια έκταση πρότυπο παράδειγμα της ιδιαίτερης τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, η οποία διαφύλαξε πολλούς τύπους κατοικιών.
Βεβαίως θα έπρεπε προ πολλού να τους είχε κηρύξει παραδοσιακούς και να τους είχε θέσει υπό την προστασία της. Θα μπορούσαν να γίνονται επιτόπου μαθήματα αρχιτεκτονικής από τις σχολές αρχιτεκτόνων, αλλά και μηχανικών. Αντίθετα όμως, αυτοί οι οικισμοί κάθε χρόνο συρρικνώνονται, στην κυριολεξία λιώνουν από τις βροχές και πολλούς άλλους λόγους. Είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστούν εντελώς, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Δυστυχώς το φωτογραφικό υλικό των αρχών της δεκαετίας του 2000 επιβεβαιώνει την ήδη μεγάλη και απελπιστικά γρήγορη φθορά τους.
Στα Κορέστεια τα υλικά οικοδόμησης διαφέρουν, κυρίως ανάλογα τη γεωγραφική θέση και το υψόμετρο. Στα πεδινά, όπου οι άλλοτε τρανοί αγροτοκτηνοτροφικοί οικισμοί, κυριαρχούν τα κτήρια με ωμόπλινθους ενώ στην ημιορεινή και ορεινή ζώνη αυτά με την τοπική πέτρα, χωρίς να λείπουν οι μικτές κατασκευές με λιθοδομή στο ισόγειο και ωμόπλινθους στον όροφο. Επίσης δεν λείπουν οι ξυλόπηκτες κατασκευές με τσατμά ή μπαγδατί στον όροφο.
Ανεξάρτητα από τους πολλούς συνδυασμούς των δομικών υλικών και των διακοσμητικών στοιχείων που εφαρμόστηκαν ή προέκυψαν από την κοινωνική θέση των ιδιοκτητών, το σχέδιο και η κατασκευή των οικοδομών έχει πολλά κοινά γνωρίσματα στους περισσότερους οικισμούς, περιλαμβάνοντας χοντρούς τοίχους στο ισόγειο και οριζόντιες ξυλοδεσιές σε κανονικά διαστήματα σε όλο το ύψος τους. Κανόνας με λίγες αποκλίσεις είναι ότι στα παλιότερα κτήρια (19ου αι.) οι ξυλοδεσιές είναι εμφανείς, ενώ στα νεώτερα (20ος αι.) ενσωματώθηκαν στην κατασκευή.
Αυτές οι κατασκευές σχεδόν στο σύνολό τους, εξυπηρετούσαν συνδυασμένες ανάγκες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοπονίας, αλλά και βιοτεχνίας – εμπορίου, όπως συνέβαινε σε όλο τον ορεινό χώρο της Βαλκανικής. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν σχεδόν ενιαίες, συναφείς εγκαταστάσεις που δεν έλειπαν από καμία κοινότητα όπως καλύβες, αλώνια, νερόμυλοι, στάβλοι, αποθήκες, καταστήματα ακόμα και χάνια επάνω στο οδικό δίκτυο.
Πηγή κειμένου: Άγγελος Σινάνης, Κορέστεια τα χωριά της λήθης, αυτοέκδοση, Ελάτη Τρικάλων 2015.
Σκηνοθεσία Μιχάλης Αγραφιώτης,
Επιμέλεια Αργύρης Παφίλης,
Κάμερα Μιχάλης Αγραφιώτης,
Επεξεργασία ήχου Γιώργος Βασιλάς,
Μουσική Δημήτρης Πολυζωίδης, ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ, Mιχάλης Λαπιδάκης,
Μοντάζ - Μιξάζ Γιάννης Αγγελάκης,
Εκτέλεση Παραγωγής FRACTAL Productions 2007
Το ντοκυμαντέρ Κορέστεια τα αρχοντικά της λάσπης προβλήθηκε σε πολλές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΛΚΕ). Η αναπαραγωγή γίνεται κατόπιν αδείας των παραγωγών της 5ης Φεβρουαρίου 2016, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Προσθήκη 21/8/16 ω09:30: Παρότι δόθηκε άδεια αναπαραγωγής από τους δημιουργούς επεβλήθη πλήρη σίγαση στο βίντεο. Έτσι φορτώθηκε πάλι αφαιρώντας 2 τραγούδια. Στο 18:47 – 20:00 το Drapetes του Thanasis Papakonstantinou της εταιρίας Digital Minds Ltd-srav εκ μέρους της Warner Music Greece/EGE και στο 28:49 - 29:20 το Disko - dzumbus του Boban Markovic Orkestar της εταιρίας [Merlin] Virtual Label LLC - [Merlin] KVZ Digital εκ μέρους της Multimedia Music.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου