Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Καστοριά – Εκτροφή ζώων και παραγωγή γουνοδερμάτων:Τι ισχύει αλήθεια ;




Η ανάγκη για τη διαχείριση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων στο πλαίσιο της «Ενιαίας Υγείας» επιβεβαιώνεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Στα χρόνια του Covid-19, στο στόχαστρο της επικαιρότητας τα γουνοφόρα ζώα εκτροφής και δη τα μινκ.
Είναι άραγε «βαρβαρότητα» η εκτροφή τους;
Ορισμένα δεδομένα, μακριά από fakenews….
– Είναι κλάδος της ζωικής παραγωγής της χώρας.
– Αποτελούν κυρίως εξαγώγιμο προϊόν και ωφελούν την οικονομία της χώρας.
– Η διαδικασία εκτροφής τους γίνεται με γνώμονα τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού πρωτόκολλου «WelFur» το οποίο αναπτύχθηκε από ανεξάρτητους επιστήμονες από επτά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και οι μονάδες εκτροφής γουνοφόρων αξιολογούνται από ανεξάρτητο τρίτο μέλος και πιστοποιούνται για τη διαδικασία εκτροφής.
Εφαρμόζεται καθολικά σε όλη την Ευρώπη και είναι προϋπόθεση για να διατεθούν τα παραγόμενα γουνοδέρματα στις Ευρωπαϊκές δημοπρασίες.
Το πρόγραμμα «WelFur» βασίζεται αποκλειστικά στις Αρχές και τη Μεθοδολογία του έργου Ποιότητας Ευημερίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει εγκριθεί στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυτορρύθμιση.
Είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα καλής μεταχείρισης των ζώων που λαμβάνεται στη βάση δεδομένων για αυτορρυθμίσεις και που απαιτεί δοκιμές έναντι αρχών διαφάνειας, αξιοπιστίας, καλής πίστης, παρακολούθησης, συνεχούς βελτίωσης και συμμετοχής.
Επιπλέον για να μπει μια εκτροφή στη διαδικασία “Πιστοποίησης WelFur”πρέπει πρότινος να πληροί το Βιομηχανικό Πρότυπο “IndustryStandarsforMink” εγκεκριμένο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Fur Europe.
– Σαφέστατα δεν γίνεται σφαγή των ζώων, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εμπόδιο στην περαιτέρω επεξεργασία του γουνοδέρματος.
Αντίθετα η θανάτωση γίνεται με διαδικασία ευθανασίας σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς του Συμβουλίου και συγκεκριμένα «CouncilRegulation (EC) NO 1099/2009». Ο παρών Κανονισμός θεσπίζει κανόνες για τη θανάτωση ζώων που εκτρέφονται για την παραγωγή τροφίμων, ερίου, γούνας ή άλλων προϊόντων, καθώς και για τη θανάτωση ζώων με σκοπό την αποδυνάμωση του εκάστοτε πληθυσμού και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
– Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τομείς ζωικής παραγωγής όπου η αειφορία και η βιωσιμότητα εφαρμόζεται πραγματικά.
Η τροφή τους βασίζεται αποκλειστικά σε ζωικά υποπροϊόντα και δεν είναι ανταγωνιστική στη διατροφή του ανθρώπου.
Στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας ότι απομένει ,χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη renderingκαι για ανάκτηση ενέργειας (βιοαέριο κλπ).
Κατά συνέπεια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εκτροφής ελαχιστοποιείται.
Η μείωση των απορριμμάτων, η μακροζωία και η επαναχρησιμοποίηση είναι οι βασικές λύσεις για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κανένα άλλο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν δεν ταιριάζει τέλεια με τη φυσική γούνα.
Τα γούνινα προϊόντα ένδυσης, από φυσική γούνα, χρησιμοποιούνται για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι συνήθης πρακτική να επανασχεδιάζονται και να επαναχρησιμοποιούνται ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Σιάτιστας με την έντονη δραστηριότητα της ιστορικής τέχνης της Γουνοποιίας.
Από μόνη της η φυσική γούνα είναι ένας ανανεώσιμος πόρος που δεν τελειώνει ποτέ, αλλά θα βιοαποικοδομηθεί και θα εισέλθει στον βιολογικό κύκλο της φύσης.
Η φυσική γούνα είναι το«slow and long lasting fashion» (αργή και διαχρονική μόδα) σαν εναλλακτική λύση στη σύγχρονη κουλτούρα «buy and throw away» (αγορά και απόρριψη) συνθετικών κα πλαστικών παραγώγων πετρελαίου και συνεπώς μια καλή επιλογή για καταναλωτές μόδας που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα.
– Τροφή για σκέψη στην βιομηχανία παραγωγής συνθετικών και πλαστικών προϊόντων η παιδική εργασία στα κράτη τρίτων χωρών εν αντιθέσει προς την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση και τεχνική γουνεργατών ,τεχνικών της επεξεργασίας της γούνας, σχεδιαστών και όλων αυτών που συμμετέχουν στη γραμμή παραγωγής γούνινων προϊόντων.
Πάνω από όλα η υγεία, αλλά …
Επιμέλεια άρθρου:
Αναστασάκης Χρήστος Κτηνίατρος
Θώμου Μ. Ζωή Ιδιώτης Κτηνίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: