Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Σπετσοφάι

 


Σπετσοφάι

Σπετσοφάι, μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ του Πηλίου, που αποτελείται από χωριάτικο λουκάνικο και πιπεριές. Είτε ως καταπληκτικός κρασομεζές είτε ως κυρίως πιάτο, είναι ένα λαχταριστό έδεσμα που γίνεται γρήγορα και εύκολα. Λουκάνικο και πιπεριές που απελευθερώνουν τ΄αρώματά τους, μέσα σε πηχτή πικάντικη σαλτσούλα, κρασί να ρέει άφθονο στα ποτήρια μας και ξεροψημένο ψωμί! Τι άλλο να ζητήσει κάποιος; Μάλλον να΄μασταν και στο παραδεισένιο Πήλιο ή μήπως ζητάω πολλά….

Για να είμαι ειλικρινής, αυτό το φαγητό το δοκίμασα πρώτη φορά πριν πολλά χρόνια στο σπίτι μιας φίλης μου που μας είχε τραπέζι. Στο σπίτι μας δεν το κάναμε, μάλλον λόγω της διαφορετικής καταγωγής μας, από τη μια Θρακιώτες από την άλλη Μικρασιάτες, το Πήλιο έπεφτε μακρυά. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω πώς μας ξέφυγε ένα τόσο καταπληκτικό πιάτο. Μου άρεσε τόσο πολύ δε, που άρχισα να ψάχνω διάφορες συνταγές, να ρωτάω τους ντόπιους όταν τύχαινε να βρεθώ στο Πήλιο και ο λόγος είναι ότι οι συνταγές που έβρισκα είχαν μικρές αλλά σημαντικές διαφορές. Άραγε ποια ήταν η αυθεντική; Με μελιτζάνες ή χωρίς μελιτζάνες, βάζουμε καυτερή πιπεριά ή δεν βάζουμε και στην τελική, είναι σπετσοφάι ή σπετζοφάι; Τελικά, άκρη δεν έβγαλα ειδικά με το θέμα της μελιτζάνας, αλλά αν δεχτούμε ότι η πλειοψηφία κερδίζει, τότε η προσθήκη μελιτζάνας θεωρείται προσβολή για τους ντόπιους. Όσο για το καυτερό, βάλτε όσο αντέχετε, του πάει πολύ. Και τέλος, λέγεται και σπετσοφάι και σπετζοφάι. Οπότε πείτε το όπως σας αρέσει, αλλά δοκιμάστε το οπωσδήποτε και τιμήστε το δεόντως!

Τι θα χρειαστούμε…

  • 2 χωριάτικα λουκάνικα
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 ώριμες ντομάτες
  • 1 κ. γλυκού πελτέ
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο ή 1/2 κ. γλυκού πολτό σκόρδου, προαιρετικά
  • Καυτερή πιπεριά όσο αντέχετε, προαιρετικά
  • Λίγο ελαιόλαδο, ίσα να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού
  • Αλάτι και πιπέρι

Επιλέξτε προσεκτικά το λουκάνικο που θα χρησιμοποιήσετε. Να είναι νόστιμο και του γούστου σας.

Πώς θα το φτιάξουμε…

spetsofai-4-5

Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες, το κρεμμύδι σε φέτες και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια.

Βεβαίως μπορείτε να τα κόψετε και σε ό,τι άλλο σχήμα σας αρέσει.

spetsofai-6-7

Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του λουκάνικου κι από τις δύο πλευρές.

Βγάζουμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.

Όταν τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να βράσει 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τη σάλτσα από τις ντομάτες, τον πελτέ

και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τα λουκάνικα πάλι μέσα.

Προσθέτουμε την καυτερή. Μισή ήταν για μένα εντάξει.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι κι ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να χυλώσει η σάλτσα.

Εδώ πρέπει να σας πω ότι όταν κάνω σπετσοφάι, μιας κι έχω το λουκάνικο, κάνω κι ένα σαγανάκι με αυγά μάτια, λουκάνικο και κεφαλογραβιέρα, έτσι απλά για να μας ανοίξει κομματάκι η όρεξη…

Κι αν περισσέψει καθόλου από το μεσημέρι για το βράδυ, μας αρέσει πολύ να το βάζουμε πάνω σε μια φέτα χωριάτικο ψωμί που ρουφάει αυτήν την υπέροχη σάλτσα κι είναι ό,τι πρέπει για να το δαγκώνεις και να γλείφεις τα μουστάκια σου…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

https://cookeatup.com/spetsofai/

Δεν υπάρχουν σχόλια: