Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

"Κυρία κεραμέως μου,εγώ,δύο τρεις απλές ερωτήσεις θέλω να σας κάνω...", γράφει η Μελίτα Ασημοπούλου




Η τηλεκπαίδευση και οι αποφάσεις της κ.Κεραμεως σχετικά με τη σχολική κοινότητα οδηγεί σε αντιδράσεις.

Η κ. Μελίτα Ασημοπουλου με ένα αιχμηρό μα εύστοχο κείμενο προς την υπουργό μιλάει με αλήθειες που πονάνε και χρειάζονται άμεση διευθέτηση.

Κυρια Κεραμέως μου,

Χθες το μεσημέρι, μας ανακοινώσατε πως θα κλείσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Και για να μην έχει μεγαλύτερο πρόβλημα το ήδη φορτωμένο και προβληματικό γουίμπεξ, τα παιδιά του Δημοτικού θα μπαίνουν 2-5μμ και του νηπιαγωγείου 2-4:30μμ. Και οτι για να μη χαθεί κανένα μάθημα θα συρρικνωθεί η εκπαιδευτική ώρα στα 30 λεπτα.

Και δεν θα μπω στη διαδικασία να σας εξηγήσω οτι χρειάζεται και χρόνος προσαρμογής, και οτι τα μικρότερα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στην τηλεκπαίδευση όπως τα μεγαλύτερα και οτι ο καθαρός χρόνος διδασκαλίας θα είναι σαφώς μικρότερος απο 30 λεπτά ανα διδακτική ώρα. Ούτε θα σας πω για το πόσα τάμπλετ, λάπτοπ ή τι γραμμή ADSL απαιτείται να έχει ξαφνικά η μέση ελληνική οικογένεια, (παρεπιπτόντως, αν όντως πληρώσατε για τάμπλετ το ποσό που είπε η κυρία Ζαχαράκη, θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να αγοράσετε κάτι, να πάτε μια βόλτα στην αγορά, να περιηγηθείτε σε ιστοσελίδες και να κάνετε μια έρευνα αγοράς, ακόμα καλύτερα, πεταχτείτε ως τη λαϊκή της γειτονιάς σας, όπου άνθρωποι χωρίς τα πτυχία και τα προσόντα σας, μπορούν να σας διδάξουν τι θα πει παζάρι και οικονομική διαπραγμάτευση).

Αλλά, εγώ, κυρία Κεραμέως μου, δυο τρεις απλές ερωτήσεις θέλω να σας κάνω:
Όταν μας ανακοινώσατε οτι τα παιδιά του Δημοτικού θα συνδέονται 2-5μμ, για το καθημερινό τους πρόγραμμα, δεν προσέξατε οτι 6 διδακτικές ώρες από 30 λεπτά η κάθε μια, μας κάνει ένα γεμάτο τρίωρο; Χωρίς διάλειμμα; Α ναι! Το προσέξατε μάλλον σήμερα το πρωί που βγάλατε την εγκύκλιο, με 10λεπτα διαλείμματα, άρα το σχολείο θα τελειώνει στις 5:20μμ. Και ξέρετε, εμείς οι απλοί θνητοί, τα παιδιά μας τα στέλνουμε ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, ωδεία, τα οποία μάντεψε, λειτουργούν με τηλεκπαίδευση το απόγευμα, οπότε κάνετε όλο το πρόγραμμα μαντάρα.
Επίσης κάποιοι από εμάς έχουμε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία παρακολουθούν το Τμήμα Ένταξης. Μάλλον κανείς δεν σας είπε οτι στην εγκύκλιο που στείλατε το πρωί, δεν αναφέρατε πουθενά την Ειδική Αγωγή. Και συγγνώμη που σας το λέω, αλλά τα παιδιά μας χρειάζονται τις λογοθεραπείες και τις εργοθεραπείας τους. Και ευτυχώς προς το παρόν οι εργοθεραπείας και οι λογοθεραπευτές δουλεύουν. Αλλά ξέρετε, επειδή συρρικνώνεται και τον αντικειμενικό χρόνο αξιοποίησης του απογεύματος απο τις 5:45 (αφού η τηλεκπαίδευση τελειώνει στις 5:30μμ) ως τις 8:30μμ (αφού μετά υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας), μειώνονται προφανώς και οι συνεδρίες που μπορεί να κάνει ένα παιδί. Αλλά μάλλον ούτε γι' αυτό σας ενημέρωσαν. Και πριν μου πείτε, αλλάξτε το πρόγραμμα και κάντε τα πρωί, ελάτε να εξηγήσουμε μαζί σε ένα αυτιστικό παιδί οτι από Δευτέρα το πρόγραμμά του θα είναι διαφορετικό.
Και ξέρετε, κάποιοι από εμάς τους κοινούς θνητούς, δουλεύουμε ακόμα. Σε σουπερμάρκετ, χώρους υγείας, τράπεζες, μαγαζιά τηλεπικοινωνιών. Και όταν μαθαίνουμε Σάββατο μεσημέρι ότι το παιδί μας δεν θα έχει σχολείο το πρωί της Δευτέρας, μας αφήνετε λίγο ξεκρεμαστους. Και ναι, υπάρχουν και μονογονεϊκές οικογένειες σ'αυτη τη χώρα.

Και ξέρετε κάτι κυρία Κεραμέως μου; Από το Μάρτιο μας τα είχατε κάνει τσουρέκια (συγγνώμη για την έκφραση), με το μεγαλύτερο δεύτερο κύμα κορονωϊου που περιμέναμε τον Οκτώβριο. Και οτι θα είστε έτοιμοι για να το αντιμετωπίσουμε. Προφανώς η ετοιμότητα δεν είναι το δυνατό σας σημείο. Ούτε η προσωπική ευθύνη.
***Συγγνώμη για το σεντόνι.
*** Αααα!!! Και ξέχασα! Σας ευχαριστώ πολύ για το ανέκδοτο "Εκπαιδευτική Τηλεόραση "που είπατε χθές. Με τους αλλους γονείς που είχαμε την εμπειρία τον περασμένο Μάρτιο γελάμε ακόμα.
*** Το ενδεχόμενο διαφορετικής ώρας προσέλευσης-αποχώρησης στο σχολείο ανα τάξη (όπως γίνονται τα διαλείμματα), ώστε να μη συνωστίζονται οι γονείς, δεν σας πέρασε απο το μυαλό;

Επιμέλεια: Λαμπροπούλου Βάια
Το κείμενο αναρτήθηκε στο προσωπικό προφίλ της κυρίας Ασημοπούλου στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια: