Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Πάνε στην Βουλγαρία για φτηνότερο οδοντίατρο και γυρίζουν με μολύνσεις

 

Η οικονομική κρίση, οι σαφώς φθηνότερες τιμές αλλά και το άνοιγμα των συνόρων μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην ΕΕ κάνουν πολλούς κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας να σπεύδουν στη γειτονική χώρα για αγορά προϊόντων, ακόμα και για... οδοντιατρικές υπηρεσίες. Ωστόσο αυτά έχουν το δικό τους απρόβλεπτο τίμημα, αφού πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν μεν φθηνά σφραγίσματα, απονευρώσεις, οδοντοστοιχίες κι άλλες οδοντιατρικές εργασίες αλλά επέστρεψαν με προβλήματα μολύνσεων που παρουσιάστηκαν μετά, για τα οποία χρειάστηκε να καταβάλλουν υπερπολλαπλάσια χρήματα για να βρουν την υγειά τους.

Αυτή είναι η αθέατη όψη αυτού του κύματος εξαγωγής ασθενών από την Ελλάδα και κυρίως τον Έβρο προς γειτονικές συνοριακές πόλεις, όπου έχουν εγκατασταθεί οδοντίατροι για να καλύψουν την ζήτηση έχοντας μονίμως κλεισμένα ραντεβού με Έλληνες πελάτες, συνήθως ώριμων ηλικιών. Είναι κάτι που διαδίδεται από στόμα σε στόμα και στης ακρίβειας τον καιρό, βλέποντας ότι τα τιμολόγια των Βούλγαρων οδοντιάτρων απέχουν πολύ από των Ελλήνων επιστημόνων, πολλοί το σκέφθηκαν κι έκαναν την επιλογή τους.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που ξεκινούν παρέες ανθρώπων για να φτιάξουν τα δόντια τους στη Βουλγαρία. Κι ενώ γινόταν γνωστό μόνο το «θετικό» της υπόθεσης, δηλαδή το φθηνό κόστος, τώρα άρχισαν να γνωστοποιούνται τα προβλήματα αφού ο κόσμος εξωτερικεύει και τις παρενέργειες που γνώρισε. Το θέμα αποκάλυψε στο «ράδιο Χρόνος» της Κομοτηνής ο έπαρχος Βορείου Έβρου Πολυχρόνης Αντωνιάδης, που σχολίασε: «Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται σε αυτές τις αγορές του πρώην Ανατολικού μπλοκ και στην Βουλγαρία συγκεκριμένα, είναι πολλές φορές υλικά που η χρήση τους είναι απαγορευμένη στην Ελλάδα. Πέρα από εκεί όμως ξέρουμε ότι μια θεραπεία δεν έχει την εγγύηση του γιατρού, γιατί γίνονται όλα σε άτυπη μορφή. Πολλές φορές υπάρχουν περιστατικά τα οποία έδειξαν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος απ΄ όσο μπορεί να τον υπολογίσει κανείς».

Μάλιστα, ο ίδιος ο έπαρχος περιέγραψε την προσωπική μαρτυρία συγγενούς του, ο οποίος αφού πήγε και έκανε την θεραπεία του στην γείτονα χώρα, άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα αδυναμίας, ζάλης και αστάθειας. Αυτό τον οδήγησε σε γιατρούς ανά την Ελλάδα χωρίς να βρει λύση και επειδή ήταν μετανάστης από Γερμανία και τα παιδιά του μένουν εκεί, τον πήραν στην Γερμανία για θεραπεία. Αποδείχτηκε τότε ότι αυτό οφειλόταν στο υλικό των σφραγισμάτων που έκανε στα δόντια του, καθώς ο οργανισμός του δεν είχε την αντοχή απέναντι σε αυτά τα υλικά. «Σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς πιθανόν να είχε και πιο βαριές επιπλοκές αν δεν αντιλαμβάνονταν έγκαιρα την πηγή του κακού», λέει ο έπαρχος Βορείου Έβρου..

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: