Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους είχε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα. Νωρίς το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδεχόμενος τον επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη με πολλές δυσκολίες και εξέφρασε την ελπίδα «να βγούμε από αυτή την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή». «Θα σας ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί χθες συνέβησαν αρκετά πράγματα, γιατί η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια της», είπε ο κ. Παπούλιας. Από την πλευρά του ο κ. Στρος Καν τόνισε ότι σκοπός του Ταμείου είναι να μην πλήττονται βαρύτατα τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά να δοθεί και βάρος στην είσπραξη φόρων από τις πιο εύρωστες κοινωνικές ομάδες. «Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα αναγνωρίζεται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με το διευθυντή του ΔΝΤ, ενώ από την πλευρά του ο Στρος Καν δήλωσε «έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης της ανάπτυξης.
«Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά»
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησαν για το σχέδιο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Σταθερότητας. Στη συνέχεια προέβησαν σε κοινές δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας.
Στις κοινές τους δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά βρισκόμαστε σε ένα δρόμο συνεπή που μας δίνει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», επισημαίνοντας ότι «η προοπτική που έχει ανοίξει για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχομένου αυτού.
Τόνισε χαρακτηριστικά «αν το 2010 λάβαμε επώδυνα μέτρα άμεσης απόδοσης, το 2011 θα δοθεί ένταση στις διαρθρωτικές αλλαγές, για μια άλλη κουλτούρα φορολογικής συνείδησης, για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας».
Επίσης, χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα για το 2011 τη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της Παιδείας.
Επιπλέον, χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων ως «έναν μικρό άθλο» και συμπλήρωσε «καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες ΑΕΠ».
Στήριξη απ' όλα τα κόμματα και συμβολή των κοινωνικών εταίρων για την εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για την ελληνική οικονομία ζήτησε ο Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι σημαντική για τη χώρα.
Όπως τόνισε, την επόμενη περίοδο και ειδικά το 2011 απομένουν να γίνουν πολλά και σημαντικά που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, η οποία είναι και η μόνη λύση για την κρίση χρέους.
Εκτίμησε ότι στο τέλος του 2011 η Ελλάδα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά λέγοντας ότι «μόνο όταν πετάξετε με τα δικά σας φτερά θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Δήλωσε αισιόδοξος για το ελληνικό ζήτημα και εν γένει για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα με βάση και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αλλά και με τη στάση του ελληνικού λαού, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος.
Ο κ. Στρος Καν τόνισε χαρακτηριστικά στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής των βαρών ότι θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν με τους εύπορους να έχουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης και πρέπει να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.
Σε ερώτηση σχετικά με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να το πράξει: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».
Ερωτηθείς ο κ. Στρος Καν για την κατάσταση στην ΕΕ και την ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή», προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη, ενώ σε ότι αφορά τις συζητήσεις στο Eurogroup είπε ότι συζητήθηκαν πολλά, τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη πρέπει να βρει περιεκτική και ολοκληρωμένη λύση, και όχι λύση για κάθε χώρα χωριστά».
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «το υψηλό χρέος ορισμένων χωρών δεν είναι τεράστιο πρόβλημα για την ευρωζώνη» και επανέλαβε την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης λύσης, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία ώστε να αντιμετωπιστεί και το σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης».
Ερωτηθέντες αμφότεροι, αν στην Ελλάδα ήρθε ο επικεφαλής του ΔΝΤ ή ο σοσιαλιστής φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, ο μεν πρωθυπουργός είπε ότι «έχουν έρθει και οι δύο, είναι χαρά μου να συζητώ μαζί του», ο δε Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι «έχω χροιά και σοσιαλιστική και συντηρητική, μην σας εκπλήσσει που έχω πολλούς φίλους».
Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν επανέλαβε σήμερα -μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin- στις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.
πηγη ΝΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου