Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Επιστολή του Δήμαρχου Ορεστίδος Π. Κεπαπτσόγλου για το κλείσιμο του αρχαιολογικού μουσείου

 


Στις 16/8/2011 και με αφορμή το κλείσιμο του αρχαιολογικού μουσείου προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Άργους Ορεστικού, ο Δήμος Ορεστίδος έστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, στον Βουλευτή Ν.Καστοριάς Κ. Ζήση Τζηκαλάγια και στην ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων :
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας για να διαμαρτυρηθούμε γιατί ξαφνικά και χωρίς να ενημερωθεί ο Δήμος μας σταμάτησε η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους Ορεστικού – του μόνου στο νομό Καστοριάς- τον Ιούλιο, στην ακμή της τουριστικής περιόδου πριν ακόμη κλείσει έναν χρόνο από τα εγκαίνιά του.
Αυτό το μουσείο στο οποίο βρήκε στέγη η Ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας και χαρακτηρίστηκε κόσμημα για τον πολιτισμό όλης της περιοχής της αποδεικνύεται ευάλωτο υπό τις παρούσες συνθήκες από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του.
Αξιολογώντας τη μεγάλη σημασία που είχε ένα τέτοιο έργο για την ιστορία και την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας η ΕΕ επένδυσε 1.000.000 Ε από το Γ΄ΚΠΣ και η πολιτική ηγεσία του τόπου μαζί με τη ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τα τελευταία 11 χρόνια συνέδραμαν στην ολοκλήρωσή του. Ο ίδιος ο Δήμος Άργους Ορεστικού τότε, το 2000 συνετέλεσε αποφασιστικά στην ίδρυσή του παραχωρώντας το κτήριο στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι φιλάρχαιοι δημότες της σημερινής Ορεστίδας που οι ίδιοι εντόπισαν και παρέδωσαν πολλά από τα εκθέματα του Μουσείου διαβάζουν σ’ αυτά την ιστορία των προγόνων τους, των αρχαίων Ορεστών οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από 1000 χρόνια την πολιτική τους αυτονομία , αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα παρά τις κοσμογονικές αλλαγές της ιστορικής τους μοίρας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού, πολιτισμικό αγαθό του παρόντος, ανατροφοδοτεί την ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής . Γι αυτό πρέπει να μείνει ανοιχτό. Το αντίτιμο είναι μόνο η προκήρυξη 3 θέσεων για φύλακες.
Ο Δήμαρχος
Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

betskas

Δεν υπάρχουν σχόλια: