Ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1898, δηλαδή 14 χρόνια πριν από το ναυάγιο του Τιτανικού, θεωρείται από πολλούς "προφητικό"! Συγγραφέας του ο Morgan Robertson και τίτλος του "Futility", που σημαίνει "ματαιότητα".
Η υπόθεση της νουβέλας είναι το ναυάγιο ενός πλοίου στον Ατλαντικό Ωκεανό μετα από σύγκρουση με παγόβουνο. "Και λοιπόν?", θα ρωτήσουν οι όρθολογιστές. Δεν είναι δα και τόσο πρωτότυπη η ιστορία ενός πλοίου που βυθίζεται γιατί συναντά πάγους στον Βόρειο Ατλαντικό!!
Μπορεί να είναι κι έτσι. Μια προσεκτική ματιά όμως στα στοιχεία του βιβλίου προκαλεί αν μη τι άλλο εντύπωση, αφού οι ομοιότητες της μυθοπλασίας με την πραγματικότητα είναι πάρα πολλές.
Στον παρακάτω πίνακα έχουμε συγκεντρώσει τα πραγματικά στοιχεία του ναυαγίου του Τιτανικού και τα όσα περιγράφει ο Robertson στην νουβέλα του, 14 χρόνια πριν. Στοιχεία που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο πλοίων αλλά και τις λεπτομέρειες των δύο ναυαγίων. Τα συμπεράσματα δικά σας!!
Ναυάγιο "Τιτανικού" Ναυάγιο βιβλιου
Όνομα πλοίου: Τιτανικός Τιτάν
Χρονολογία: 1912 1898 (14 χρόνια πριν το ναυάγιο)
Διαδρομή: από Αγγλία προς Αμερική από Αμερική προς Αγγλία
Αριθμός ταξιδιών: παρθενικό ταξίδι τρίτοταξίδι
Επιβαίνοντες: 2200 2000
Επιζήσαντες: περίπου 700 13
Ναυαγοσωστικές λέμβοι: 20 24
Μήνας ναυαγίου: Απρίλιος Απρίλιος
Ώρα ναυαγίου: 23.40 24.00
Αιτίες ναυαγίου: α. σύγκρουση με παγόβουνο α. σύγκρουση με παγόβουνο
β. έλλειψη σωστικών λέμβων β. έλλειψη σωστικών λέμβων
γ. μεγάλη ταχύτητα γ. μεγάλη ταχύτητα
Μήκος πλοίου: 882 μ. 800 μ.
Βάρος πλοίου: 46.328 45.000
Συνολική ιπποδύναμη: 45.000 40.000
Εκτόπισμα: 66.000 45.000
Προπέλες: 3 3
Σύμπτωση, προφητεία ή συνωμοσία ;
Μελετώντας προσεχτικά τον πίνακα με τις ομοιότητες μεταξύ του βιβλίου "Futility" - που γράφτηκε το 1898 - και του ναυαγίου του "Τιτανικού"- που έγινε το 1912- το ερώτημα που πρoκύπτει είναι εύλογο: είναι απλή σύμπτωση, προφητεία ή επιβεβαίωση των διαφόρων θεωριών συνωμοσίας; Μπορεί δηλαδή η νουβέλα αυτή να... ενέπνευσε κάποιους να "σκηνοθετήσουν" το μεγαλύτερο ναυάγιο της ιστορίας;
Τι λένε οι οπαδοί της "σύμπτωσης"!
Η περίπτωση του "προφητικού" βιβλίου, έχει απασχολήσει εκατοντάδες ερευνητές, συγγραφείας, αναλυτές, δημοσιογράφους, ντοκιμαντερίστες, αλλά και απλούς "εραστές" της αναζήτησης. Εκείνοι που κατά καιρούς έχουν εκφράσει την επιφυλακτικότητα και την δυσπιστία τους ως προς τις "προφητικές ικανότητες" του συγγραφέα, έχουν δύο βασικά επιχειρήματα:
1. Η ύπαρξη μιας φωτογραφίας που δείχνει το εξώφυλο του το βιβλίου του Robertson με χρονολογία έκδοσης 1912 - δηλαδή την χρονιά που ναυάγησε ο "Τιτανικός". "Πιθανότατα ο συγγραφέας να έκανε επανέκδοση του βιβλίου του, αμέσως μετά το ναυάγιο και να πρόσθεσε τα στοιχεία", λένε.
2. Το γεγονός ότι η ναυπήγηση του "Τιτανικού" δεν ήταν απόρρητο μυστικό και είχε απασχολήσει τον Τύπο της εποχής πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει για το παρθενικό του ταξίδι. Συνεπώς ο Robertson πήρε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είχαν δημοσιευτεί , τα έκανε νουβέλα και απλώς ήταν τυχερός ως προς ένα- δυο στοιχεία που έτυχε να είναι ίδια στην εξέλιξη της ιστορίας.
Οι παραπάνω εξηγησεις θα μπορούσαν να είναι πολύ πειστικές - αν δεν τις κατέρριπταν και τις δύο οι οπαδοί της "προφητείας"!
Τι λένε οι οπαδοί της "προφητείας".
Ως προς το εξώφυλλο του βιβλίου που αναφέρει ως χρονια έκδοσης το 1912, είναι μεν γνήσιο, λένε, αποτελεί όμως τη δεύτερη κυκλοφορία του βιβλίου και μάλιστα με λίγο διαφορετικό τίτλο.
Συγκεκριμένα όταν τον Απρίλιο του 1912 έγινε το ναυάγιο του "Τιτανικού", ήταν φυσικό το βιβλίο "Futility" να θεωρηθεί "προφητικό" αφού είχε περιγράψει με απίστευτη ακρίβεια το γεγονός 14 ολόκληρα χρόνια πριν. Για το λόγο αυτό η νουβέλα επανακυκλοφόρησε με τίτλο "Futility-The Wreck of the Titan", χωρίς να αλλάξει κανένα στοιχείο από την αρχική έκδοση!
Ως προς τα σχέδια ναυπήγησης του "Τιτανικού", μπορεί μεν να είχαν διαρρεύσει στον Τύπο της εποχής, αλλά αυτό έγινε το 1909 οπότε και ξεκίνησε η κατασκευή του. Επιπλέον ακόμη και ως ιδέα, η ναυπήγηση του πλοίου δημιουργήθηκε το 1907. Δεδομένου ότι η νουβέλα του Robertson γράφτηκε το 1898 είναι μαθηματικά αδύνατο ο συγγραφέας να "έκλεψε" στοιχεία από τους κατασκευαστές του "Τιτανικού".
Οι πιθανές εξηγήσεις
Το ερώτημα λοιπόν που γεννιέται είναι "πώς είναι δυνατόν κάποιος να προέβλεψε το μεγαλύτερο ναυάγιο όλων των εποχών 14 χρόνια πριν αυτό συμβει;" Οι πιθανές απαντήσεις, είναι αρκετές. Ο καθένας επιλέγει εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο μυαλό, την κουλτούρα και την αντίληψη του.
Εξήγηση πρώτη: Ναι, μπορεί ο συγγραφέας του βιβλίου να "προφήτευσε" το ναυάγιο του "Τιτανικού". Οι προαiσθήσεις που εμφανίζονται πριν από μεγάλες καταστροφές δεν είναι κάτι σπάνιο- αν και αμφισβητείται έντονα.
Εξήγηση δεύτερη: Μπορεί ο Robertson να έγραψε εντελώς τυχαία μια ιστορία που λίγα χρόνια μετά έγινε πραγματικότητα. Οι συμπτώσεις - ακόμη και στην ακραία τους μορφή-υπάρχουν στη ζωή μας.
Εξήγηση τρίτη: Το βιβλίο αποτελεί απόδειξη μίας από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες όλων των εποχών. Αν δεχτούμε ότι ο "Τιτανικός" βυθίστηκε κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, τότε ενδεχομένως το βιβλίο του Robertson να αποτέλεσε πηγη έμπνευσης για εκείνους που ήθελαν να προκαλέσουν την τραγωδία. Στην περίπτωση αυτη ήταν η ζωή που αντέγραψε τη μυθοπλασία!
Πηγή www.pyles.tv