Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Οι Βούλγαροι δεν θέλουν τώρα την Ευρωζώνη!

 

Οι παλινωδίες της Ευρωζώνης στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, άλλαξαν τη γνώμη της Βουλγαρίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση

Picture 0 for Οι Βούλγαροι δεν θέλουν τώρα την Ευρωζώνη!

Βλέπουν οι Βούλγαροι ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίσθηκε άμεσα και δραστικά από την Ευρωζώνη, και σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος, γι’ αυτό ήραν τον ενθουσιασμό τους για ένταξη σ’ αυτήν.
Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, κ. Συμεών Ντιάνκοφ, σε συνεντεύξεις στα παγκόσμια ΜΜΕ δήλωσε ότι: «Η Βουλγαρία δε θα δεχόταν να ενταχθεί στην Ευρωζώνη στη σημερινή κατάστασή της. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντιάνκοφ ήταν ειλικρινής όταν δήλωσε πριν από δυο χρόνια που έγινε υπουργός ότι, η μεγάλη επιθυμία του ήταν η Βουλγαρία να υιοθετήσει πιο σύντομα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Σήμερα όμως, «η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μας έκαναν να υιοθετήσουμε μια επιφυλακτικότερη στάση απέναντι στην Ευρωζώνη», σχολίασε την κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος τόνισε στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, ότι η επιφυλακτικότητα της Βουλγαρίας αφορά όχι μόνο τη νομισματική πολιτική, αλλά και τη φορολογική, «επειδή πρέπει να ξέρουμε τι φορολογικοί κανόνες θα καθιερωθούν, και η ιδέα για φορολογική εναρμόνιση δε μας αρέσει». Και είναι φυσικό να το λέγει αυτό, διότι η φορολογία στη χώρα του ανέρχεται σε 10-15%.
Και παρ’ όλο που η οικονομία της Βουλγαρίας δεν εδράζεται σε τόσο σταθερές βάσεις, όσο υποστηρίζει η κυβέρνηση Μπορίσοφ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο CNN ότι χώρες όπως η Βουλγαρία και η Εσθονία μπορούν να δώσουν μάθημα σε κάποια δυτικοευρωπαϊκά κράτη, «που ήδη έχουν ξεχάσει τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία». Αυτό προφανώς ήταν κυρίως για μας, παρόλο που ο κ. Μπορίσοφ είχε δηλώσει πως θαυμάζει τον κ. Γ. Παπανδρέου (το είπε προ ΔΝΤ, άγνωστο αν διατηρεί τα ίδια αισθήματα).
Ο κ. Ντιάνκοφ έδωσε και συνέντευξη στο Reuters, όπου ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία αναβάλλει την υιοθέτηση του ευρώ, έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Η πιο ρεαλιστική προθεσμία για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Νομισματική Ένωση είναι το 2015.
Στο ίδιο κλίμα και ο Βούλγαρος οικονομικός αναλυτής Γκεόργκι Άνγκελοφ, είπε σε συνέντευξη για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία: «Η Ευρωζώνη αρχίζει να αλλάζει, παρατηρείται ορισμένη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις, τόσο ως προς τις ιδέες για φορολογική εναρμόνιση, όσο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης, στο οποίο η χώρα μας θα έχει πολύ μεγάλη συμβολή για τη διάσωση πλουσιότερων κρατών».
Στο δε ερώτημα, αν είναι ακόμη επωφελής η ένταξη στη Νομισματική Ένωση, απάντησε: «Όλο το πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν μετά από 10 χρόνια θα έχουμε ισχυρό ευρώ που να είναι σταθερό παγκόσμιο συνάλλαγμα ή μετά από 10 χρόνια το ευρώ θα διασπαστεί σε δύο στρατόπεδα -ισχυρό βόρειο ευρώ και αδύνατο νότιο ευρώ- ή θα διαλυθεί εξ ολοκλήρου».
Αναγνωρίζει πάντως και τα οφέλη που θα προκύψουν για τη Βουλγαρία από την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος: «Το κύριο όφελος είναι η ένταξη σε μεγάλη και σταθερή νομισματική ένωση που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα», εξηγεί ο κ. Γκεόργκι Άνγκελοφ. «Κανείς όμως δε θα κερδίσει από μια αδύνατη νομισματική ζώνη που διαλύεται. Αυτό είναι το ζήτημα τώρα, αν το ευρώ θα επιβιώσει πολιτικά, δηλαδή αν οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη θα αντέξουν τις πιέσεις και θα σταθεροποιήσουν το νόμισμα ή τα ισχυρότερα κράτη θα την εγκαταλείψουν».
Αυτά για τη Βουλγαρία, ενθυμούμενος τις θριαμβευτικές δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών, όταν οι Ευρωπαίοι «έκαναν τα στραβά μάτια» στη δημιουργική λογιστική του κ. Χριστοδουλάκη.
Ο Μακεδών

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: