Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εκτός κούρσας ο Παπαδήμος λόγω Βενιζέλου

 


Η ενδοπασοκική εμπλοκή που προέκυψε αργά το βράδυ της Τρίτης είχε σαν πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κομπάρσους τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Απόστολο Κακλαμάνη και τον Νίκο Αθανασάκη.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικός φέρεται να έθεσε πολιτικό ζήτημα ως προς την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για το αξίωμα του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί επί της ουσίας και μέχρι νεωτέρας αυτή η υποψηφιότητα.

Ένα νέο πρόσωπο που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή των δολοπλοκιών που παραπέμπουν στο Βυζάντιο είναι αυτό του νομικού Βασίλειου Σκουρή, προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, γερμανομαθούς και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος δύο φορές διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.
Το μεταμεσονύκτιο θρίλερ
Ύστερα από ένα 24ωρο, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε «κλειδώσει» το όνομα του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης, το οποίο -κατά τα φαινόμενα- ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος, αιφνιδίως τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη προέκυψε μείζον ζήτημα, όπως φαίνεται, εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από τη Βουλή μετά τις 24:00 και αφού πρώτα είχε μακρά σύσκεψη μετά του κ. Απόστολου Κακλαμάνη και του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.
Εξ όσων διέρρευσαν στους διαδρόμους της Βουλής, είχε ήδη τεθεί ζήτημα Παπαδήμου και ορισμένες πλευρές διερωτήθηκαν εάν το πρόβλημα προήρχετο εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το στοιχείο που είχε καθυστερήσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, αφορούσε στις απαιτήσεις του κ. Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος ζητούσε να έχει άποψη επί του σχηματισμού της κυβέρνησής του αλλά και να επιλέξει το οικονομικό του επιτελείο. Ταυτόχρονα, απαιτούσε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση πολιτικά ισχυρή. Παράλληλα, έθετε εκ των πραγμάτων και ένα ζήτημα για τα χρονικά περιθώρια της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Κατά τον κ. Παπαδήμο, η θητεία της κυβέρνησής του θα έπρεπε να ξεπερνά τα στενά περιθώρια της 19ης Φεβρουαρίου, οπότε, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, θα διεξάγονταν εθνικές εκλογές.

Για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης είχαν ακουστεί τα ονόματα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ., με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή. Συμπληρωματικά ακουγόταν το όνομα του Τάσου Γιαννίτση, πρώην υπουργού του Κώστα Σημίτη, καθώς και του κ. Ράπανου, προέδρου της Εθνικής Τραπέζης.
Η επιλογή ενός νέου οικονομικού επιτελείου προϋπέθετε πως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα αναλάμβανε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, αλλά θα περιοριζόταν στον ρόλο του Αντιπροέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός είναι και ο λόγος της μακράς συνομιλίας που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον Απόστολο Κακλαμάνη, συνομιλία η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα στη Βουλή και που προκάλεσε διάφορες ερμηνείες.
Η μία ερμηνεία είχε να κάνει με την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αναχωρώντας δήλωσε «εγώ τώρα πάω να κοιμηθώ…», και η δεύτερη ερμηνεία αφορούσε στο ενδεχόμενο να έχει γίνει πρόταση στον κ. Κακλαμάνη να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι περισσότερο ευσταθεί η πρώτη ερμηνεία και κατά πολύ λιγότερο η δεύτερη.
Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι, για το εάν δηλαδή του έχει γίνει η ερώτηση και έκλεισε η συζήτηση με τους δημοσιογράφους με ένα αόριστο «θα τα πούμε…».

Το σκηνικό άλλαξε άρδην, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν -όπως φαίνεται- ορισμένοι παράγοντες επανήλθαν στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου, με αποτέλεσμα να ξαναρχίσει η διαδικασία από εκεί που ξεκίνησε.
Παρατηρητές που βρέθηκαν στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τρίτης σχολίαζαν με νόημα «και ξαφνικά μας προέκυψε Πετσάλνικος…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε ήταν μείζονος σημασίας.
Νέα εμπλοκή, όμως και με τον Αντώνη Σαμαρά
Ωστόσο, μία νέα εμπλοκή εμφανίστηκε στον ορίζοντα, με αφορμή την ιταμή απαίτηση του Διευθυντηρίου της Ευρωζώνης και της Κομισιόν για ενυπόγραφη δέσμευση από τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Προβόπουλο (Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος), του νέου πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Οικονομικών, ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία αρνείται να υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο και πως δεσμεύεται προφορικά. Σχεδόν αμέσως έφθασε στην Αθήνα η απάντηση του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επιμένει στη γραπτή δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του στον κ. Κάρολο Παπούλια. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, οπότε και θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της.
Διεργασίες στη Ν.Δ.
Σε συλλογή υπογραφών προβαίνουν, κατά πληροφορίες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά των πολιτικών επιλογών του Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για στελέχη που έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά της συγκυβέρνησης και κατηγορούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. για υποχωρητικότητα. Ο Γιάννης Μανώλης, άλλωστε, τοποθετήθηκε δημόσια και κάλεσε τη Συγγρού να μη στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση με διακεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συγκροτηθεί ένα αρραγές μέτωπο μερικών δεκάδων βουλευτών (οι πληροφορίες ομιλούν για 40 – 50 βουλευτές), που καλούν τον Αντώνη Σαμαρά να παρακάμψει τους αντιρρησίες και να ευθυγραμμιστεί με τη μνημονιακή πολιτική, ακολουθώντας την άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Θα τα βρούμε αργότερα με τα υπόλοιπα και τις διαφορές μας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.» φέρονται να δηλώνουν βουλευτές που ανήκουν σε αυτό το μέτωπο. Ήδη οι βουλευτές Καμμένος και Γαληνός έχουν δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή συμφωνία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος, διέψευσε τα περί συλλογής υπογραφών, αλλά το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχει αυξηθεί η πίεση που ασκείται από πρόσωπα που πρόσκεινται στο Δίκτυο 21 αλλά και από ενεργά πρώην μέλη της «Πολιτικής Άνοιξης», που εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους και την απογοήτευσή τους για τη μεταστροφή Σαμαρά.
Η πίεση ασκείται μέσα από συγκεκριμένους ιστοτόπους, οι οποίοι κατά καιρούς διαδραματίζουν ρόλο καθαρτηρίου εντός της Νέας Δημοκρατίας, όπως στην περίπτωση των «ντιντίδων», όταν δηλαδή είχαν στοχοποιηθεί στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Άρης Σπηλιώπουλος.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: