Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα...» του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε στον Πεντάλοφο Κοζάνης!

 

kozanilife

 

 

 

 

 

Η εκπομπή "Στον τόπο που γεννήθηκα..." του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε παρουσιάζει την επόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου τον Πεντάλοφο Κοζάνης. Το "Ζουμπάνι", όπως λέγεται αλλιώς η περιοχή, δείχνει όλες τις ομορφιές του και ανασκαλεύει μνήμες και θύμησες.  Οι Πενταλοφίτισσες και οι Πενταλοφίτες δημιουργούν και αντιστέκονται στο χρόνο όπως άλλωστε κάνουν και τα πανέμορφα πέτρινά τους σπίτια. Οι περίφημοι μάστορες έβαλαν όλη τους την τέχνη. Η πλατεία του χωριού, η Λόντζια όπως την λένε, πραγματικό "στολίδι" στη μέση του χωριού. Ένα παλιό ζαχαροπλαστείο, ένα μικρό πέτρινο φυσικά καφενείο μας μεταφέρει σε εποχές αλλοτινές.
Το παλιό χωριό βρίσκεται στην αγκαλιά του Βοίου από την κάτω μεριά του δρόμου. Εκεί ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει. Η ζωή όμως όχι, αφού χάρη στις ενέργειες της τοπικής αρχής ο τόπος δεν ερήμωσε. Το μάτι σου γεμίζει φύση όπου και να γυρίσεις.
Εκτός από όμορφος ο τόπος μαθαίνουμε πως έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στα κιτάπια της ιστορίας. Δείτε την επόμενη Κυριακή (και σε επανάληψη την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 17:00) τις ομορφιές του Πενταλόφου Κοζάνης μέσα από την πολύ καλή δουλειά του Θανάση Κληματσίδα και της ομάδας του.
Επισκεφτείτε μέσα από τους τηλεοπτικούς σας δέκτες, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τον Άγιο Αχίλλειο-καμάρι του χωριού, το φράγμα της
Πραμόριτσας, τα πολλά και ιστορικά σχολεία του τόπου...Ακούστε τους παλιούς κατοίκους να μιλούν για το χωριό τους. Γνωρίστε μια υπέροχη γιαγιά την κυρα- Αρετή και γλυκύτατο παππού τον κυριο Τάκη.
Γνωρίστε τη μαγειρική του τόπου. Ακούστε "νουμπέτια" (βαρύς και αργός μουσικός τοπικός σκοπός). Όλο το χωριό κατεβαίνει στη Λόντζια και τα πέτρινα σοκάκια αντηχούν από τους παραδοσιακούς σκοπούς.
Αυτά και άλλα πολλά την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στην εκπομπή "Στον τόπο που γεννήθηκα..." της 4Ε στις 12 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα δορυφορικά σε όλο τον πλανήτη και μέσω ίντερνετ στο tv4e.gr.

siera fm 105,3 Σιάτιστα

Δεν υπάρχουν σχόλια: