Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ αφέθηκε ο μοναχός Αρσένιος

 

Έπειτα από τριήμερη απολογία

Ο μοναχός Αρσένιος

Ο μοναχός Αρσένιος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα

Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε, έπειτα από μαραθώνια απολογία ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, ο μοναχός Αρσένιος κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Ο Αρσένιος ξεκίνησε να απολογείται το πρωί της Δευτέρας και η διαδικασία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, αφού χρειάστηκε να διακοπεί, λόγω κόπωσης, τόσο την Δευτέρα όσο και την Τρίτη το βράδυ.
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες την Πέμπτη ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι ο μοναχός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Η απολογία του αγιορείτη μοναχού είναι η προτελευταία που λαμβάνει η κ. Καλού για το λεγόμενο «σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών», υπόθεση που θα κλείσει με την απολογία του ηγούμενου Εφραίμ στις 29 του μήνα.
Στους δύο αγιορείτες αποδίδονται σειρά πράξεων κακουργηματικού βαθμού, όπως ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη και νομιμοποίηση εξόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η όλη υπόθεση έχει αφετηρία τη λίμνη Βιστωνίδα και τον ισχυρισμό της Μονής Βατοπεδίου, που επικαλείται τίτλους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ότι είναι στην ιδιοκτησία της. Η υπαγωγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή, ως αντάλλαγμα, στη Μονή, άλλων εκτάσεων του Δημοσίου.
Οι δύο αγιορείτες ισχυρίζονται πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς και πως είχαν στόχο την ενίσχυση των οικονομικών της Μονής, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τη διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25.000 πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.
Επικαλούνται, επίσης, γνωμοδότηση του καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου Γ. Κονιδάρη, ο οποίος αναφέρει πως η Αθωνική πολιτεία πέτυχε, σε συνεννόηση με τους σουλτάνους, την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μονών του Αγίου Όρους. Τέλος τονίζουν πως από το 2002 ο αρμόδιος υπουργός είχε αποδεχθεί τις γνωμοδοτήσεις που αναγνώριζαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής επί της λίμνης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: