Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Φράγμα Νεστορίου: Το μεγάλο έργο του νομού μας

Γράφει ο/η Κ.Θ.

fragma.jpg

Σε 3 χρόνια ολοκληρώνεται!

Σε γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στo φράγμα Νεστορίου. Ήδη ο κατασκευαστικός τομέας της εταιρίας έχει εγκατασταθεί και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό.
Επιπλέον, έχει οργανωθεί το εργοτάξιο, ενώ γίνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που ετοιμάζεται για τη δημιουργία του τούνελ, προκειμένου να εκτραπεί ο ποταμός Αλιάκμονας, ώστε να συνεχιστεί το έργο να κατασκευάζεται και την περίοδο του χειμώνα. 

Θα  ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή

Τo φράγμα του Νεστορίου, είναι το πρώτο μεγάλο έργο της Δυτικής Μακεδονίας και ίσως ένα από τα πρώτα σε όλη την Ελλάδα.  Έργο που πραγματικά πέρασε από σαράντα κύματα και χαρακτηρίσθηκε από μεγάλες καθυστερήσεις, παλινωδίες και αναβολές. Ο προϋπολογισμός της κατασκευής του φράγματος και των συνοδευτικών έργων ανέρχεται στα 55 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ονομαστικό κόστος των έργων που θα χρειαστούν μετά, για τα αρδευτικά δίκτυα, ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Το φράγμα του Νεστορίου που θα αρδεύσει 73 χιλιάδες στρέμματα και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν δυναμικές καλλιέργειες, ήταν μία συλλογική διεκδίκηση των φορέων της περιοχής μας και ένας αγώνας πολλών ετών του δημάρχου Νεστορίου, κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου, που επιτέλους φαίνεται πως μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησής του.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ενώ το αρδευτικό του δίκτυο, θα αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη και θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, θα συμβάλει και στην απασχόληση εργατικού δυναμικού. 
Θα συνεχίσει να κατασκευάζεται
σε πείσμα ανθρώπων και φορέων
προκειμένου να βοηθήσει την ανάπτυξη της Καστοριάς

«To φράγμα του Νεστορίου, σε πείσμα πολλών που θέλουν να σταματήσουν οι εργασίες, συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς. Πιστεύω ότι ο ρυθμός με τον όποιο κατασκευάζεται το μεγάλο αυτό έργο, είναι ικανοποιητικός και είμαι σίγουρος ότι μέσα στην τριετία, όπως έχει υπογραφεί στη σύμβαση, και συγκεκριμένα σε 36 μήνες πρόκειται να παραδοθεί», δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο δήμαρχος Νεστορίου, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, υπογραμμίζοντας πως επιτέλους δημιουργείται μια ελπίδα προς το το νομό μας, για την ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς το φράγμα  Νεστορίου θα δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουν οι καλλιέργειες, να απασχοληθεί περισσότερος κόσμος και παράλληλα να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών.      
«Πέρα όμως από το γεγονός, θα δημιουργηθεί και ένας πόλος έλξης τουριστών στη λίμνη που θα κατασκευαστεί με το φράγμα, που θα συμβάλει κατά πολύ στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και όλου του νομού Καστοριάς. Έτσι πιστεύω, ότι αυτό το μεγάλο έργο που αποτελεί το  μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων χρόνων της Καστοριάς, παρόλο που πολλοί το πολέμησαν, παρόλο που αρκετοί αντιστάθηκαν, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται σε πείσμα αυτών των ανθρώπων και αυτών των φορέων, προκειμένου να βοηθήσει την ανάπτυξη της Καστοριάς», ήταν τα λόγια του.
Ένα είναι σίγουρο, ότι το φράγμα Νεστορίου θα προσδώσει μια αναπτυξιακή προοπτική για το νομό Καστοριάς, σε μια περίοδο που είναι γνωστές οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Έτσι, αποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να σηκώνεις τα χέρια ψηλά, ότι δεν πρέπει να παραιτηθείς από την ανάπτυξη, γιατί η ανάπτυξη είναι η απάντηση στις δυσκολίες που υπάρχουν.

εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: