Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας & 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου Φλώρινας στο Αμπου Ντάμπι για το διαγωνισμό της Ρομποτικής 18-20/11

 

Με τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα στις βαλίτσες και με υψηλούς στόχους, μαθητές και καθηγητές από Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο Φλώρινας θα διεκδικήσουν μία διάκριση στο Αμπου Ντάμπι.
Τις βαλίτσες τους για το Αμπου Ντάμπι ετοιμάζουν οι μαθητικές ομάδες ρομποτικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου Φλώρινας και του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 του μηνός στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η περιοχή αυτή της Δυτικής Μακεδονίας "χτίζει" μια μικρή παράδοση στη σύντομη ιστορία της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας, καθώς τα σχολεία της συμμετέχουν ανελλιπώς και στις τρεις τελευταίες Ολυμπιάδες με ελληνική συμμετοχή.
Τον τίτλο του πρωτοπόρου διεκδικεί η πόλη της Πτολεμαΐδας, όπου μία ομάδα τριών εκπαιδευτικών πληροφορικής και ηλεκτρολογίας ανέλαβε την πρωτοβουλία πριν από τρία χρόνια να φέρει τη ρομποτική στα σχολεία. Το έναυσμα δόθηκε από μια ενημερωτική εκδήλωση του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, η οποία εκπροσωπεί τη χώρα μας στις Ολυμπιάδες Ρομποτικής από το 2009.
"Με την οικονομική βοήθεια του Δήμου Πτολεμαΐδας και της πρώην Νομαρχίας Κοζάνης αγοράσαμε τον πρώτο εξοπλισμό, ενώ η διεύθυνση του σχολείου μάς παραχώρησε τον χώρο για τα μαθήματα που γίνονται σε εθελοντική βάση και εκτός σχολικού ωραρίου", είπε στο "Εθνος" η Σοφία Παπαγεωργιάδου, καθηγήτρια Πληροφορικής στο 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.
Παιχνίδι τους η ρομποτική...
Συνθέτοντας πλαστικά τουβλάκια LEGO με αισθητήρες και ψηφιακά κυκλώματα, οι εθελοντές μαθητές άρχισαν να μυούνται στον μαγικό κόσμο της ρομποτικής, όπως και συνομήλικοί τους σε περισσότερα από 70 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, και μπήκαν στην ανταγωνιστική διαδικασία των ετήσιων διαγωνισμών για την καλύτερη ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα.
Οι μαθήτριες της Α' Τάξης του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, Αφροδίτη Γκέρτση, Ειρήνη Κοκκινίδου και Αναστασία Ζαραφίδου, εκπροσώπησαν πέρυσι τη χώρα στις Φιλιππίνες στην κατηγορία του Γυμνασίου και φέτος θα κάνουν το ίδιο για την κατηγορία Λυκείου, στο Αμπου Ντάμπι, αφού κέρδισαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στον πανελλήνιο διαγωνισμό.
Η δοκιμασία, στην οποία θα διαγωνιστούν με εκατοντάδες άλλες μαθητικές ομάδες από 40 και πλέον χώρες, θα γίνει σε ένα ρομποτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπου το ρομποτάκι θα κληθεί να ταξινομήσει 8 κύβους διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων σε 6 κάδους.
"Πέρυσι πήραμε τη 13η θέση, που είναι σημαντική επιτυχία. Φέτος έχουμε στόχο την οκτάδα", ανέφερε η κ. Παπαγεωργιάδου.
Ο "ιός" της ρομποτικής μεταδόθηκε από πέρυσι και στο γειτονικό Αμύνταιο Φλώρινας, όπου οι καθηγητές Ηλεκτρολογίας Κωνσταντίνος Παπαγιάννης και Παύλος Ηλιάδης ήρθαν σε επαφή με συναδέλφους τους στην Πτολεμαΐδα για να εισάγουν το εθελοντικό μάθημα στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 2ο Δημοτικό της πόλης. Ο εξοπλισμός αγοράστηκε με έξοδα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Στην πρώτη του συμμετοχή, η ομάδα του Δημοτικού (αποτελούμενη από τους μαθητές Κωνσταντίνο Ηλιάδη, Γιώργο και Βαλάντη Ελευθεριάδη) κέρδισε στον πανελλαδικό διαγωνισμό και θα πετάξει κι αυτή για την Ολυμπιάδα. Αποστολή του δικού τους ρομπότ είναι να περιηγηθεί σε λαβύρινθο και να βρει την έξοδο στον συντομότερο χρόνο, μαζεύοντας παράλληλα τρία μπαλάκια του πινγκ πονγκ που βρίσκονται σ' αυτόν.
Στο μηδέν η ρομποτική στην Ελλάδα - Μόνη ελπίδα ο εθελοντισμός
Η εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο, όπως αναφέρει στο "Εθνος" ο κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης. "Είμαστε στο επίπεδο της Νιγηρίας και της Τανζανίας. Ο,τι γίνεται στον τομέα αυτόν στην Ελλάδα, στηρίζεται στον εθελοντισμό, χωρίς ούτε ευρώ κρατικής παρέμβασης, την ώρα που χώρες όπως η Ρουμανία τον έχουν εντάξει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ η Κίνα συμμετέχει στις Ολυμπιάδες με αποστολή χιλίων ομάδων και επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας", τονίζει και προσθέτει: "Κάποιοι νομίζουν πως τα ρομπότ είναι κάτι ανθρωποειδή που βλέπουν στις ταινίες, αγνοώντας ότι οι αυτόματοι πωλητές, το ABS των αυτοκινήτων τους, οι πόρτες των τραπεζών και χιλιάδες άλλες εφαρμογές γύρω τους είναι ρομποτικές".
www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: