Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ανεβάζουν ταχύτητες για την 6η δόση

 


Αν και η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκεσε μόνο 30 λεπτά, οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης πήραν μία πρώτη γεύση από τον τρόπο διοίκησης του Λουκά Παπαδήμου, αμερικανικών προδιαγραφών αλλά γερμανικής νοοτροπίας. Με το γνωστό μπλοκάκι που παραπέμπει στον Κώστα Σημίτη, ζήτησε από όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς την ατζέντα των προτεραιοτήτων και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το ύψος του ελλείμματος ρωτώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για το πού θα κλείσει το έλλειμμα για το 2011.
Την νοοτροπία της νέας κυβέρνησης συνόψισε και ο Τάσος Γιαννίτσης, επίσης συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι από αύριο κιόλας αρχίζουμε δουλειά μέσα σε αυστηρά πλαίσια για να σωθεί η χώρα.
Τα τέσσερα μέτωπα
- Η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δις ευρώ πριν από τις 15 Δεκεμβρίου είναι ο πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης. Αφού υλοποιηθούν τα όσα απαιτεί η τρόικα, όπως η ψήφιση του νόμου για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, θα συνεδριάσει τηλεφωνικά το Eurogroup και το ΔΝΤ στις 27 Νοεμβρίου, ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες θα έχουν διευθετηθεί μέχρι την προσεχή Τρίτη.
- Πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα και το νέο πρόγραμμα. Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει σχετικά ότι «δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές και θυσίες», αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας, προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη και για «αποκατάσταση ορισμένων αδικιών», όπως είπε.
- Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός 2012, ο οποίος θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα. Στόχος είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και η μείωση του δημόσιου χρέους κατά 5 δις ευρώ το 2012 ή κατά 14 δις ευρώ την τριετία 2012- 2014.
- Οι επιπτώσεις του «κουρέματος» κατά 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες, στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, και η ανταλλαγή των ομολόγων, είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τις αλλαγές θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές του 2012.

Όπως ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος έχει δηλώσει τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει ο ίδιος και πως δεν θα ανεχθεί διαρροές.
Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις, με στόχο την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι στη νέα κυβέρνηση μετέχουν 36 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έξι της ΝΔ, τέσσερα του ΛΑ.Ο.Σ. και δυο υπουργοί της επιλογής του κ. Παπαδήμου.
Από το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση οι Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Σταυρός Λαμπρινίδης και Ηλίας Μόσιαλος.
Ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ δεν συγκυβερνά και επισήμανε ότι υπάρχει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για εκλογές στις 19 Φεβρουάριου, την στιγμή όμως που οι Βρυξέλλες επιμένουν στην παροχή γραπτών δεσμεύσεων από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εισήγηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: