Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 33 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

 

Οι ορθοπεταλιές δεν πήγαν χαμένες

Επειτα από 50 ώρες ποδηλασίας, ελάχιστες στάσεις για φαγητό και ύπνο διάρκειας 3 ωρών στην ύπαιθρο, ο Σπύρος Καρατζούλης ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο των 610 χλμ. Σκοπός του να ευαισθητοποιήσει, όπως και συνέβη, τους αρμόδιους για το πρόβλημα των παιδιών της Φλώρινας

Ο 43χρονος Σπ. Καρατζούλης με φίλους του ποδηλάτες που τον υποδέχθηκαν στην Αθήνα


"Τελικά, άξιζε τον κόπο", ήταν τα πρώτα λόγια του καθώς έβγαινε από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι. Κατάκοπος, αλλά ευχαριστημένος, ο Σπύρος Καρατζούλης είχε μόλις αποσπάσει τη δέσμευση πως δρομολογείται λύση στο πρόβλημα με τη στέγαση 33 παιδιών με ειδικές ανάγκες στη Φλώρινα. Από εκεί είχε ξεκινήσει, δύο μερόνυχτα νωρίτερα, για να διανύσει με το ποδήλατό του τα 610 χιλιόμετρα της απόστασης μέχρι την πρωτεύουσα και να μεταφέρει στο υπουργείο το αίτημα - διαμαρτυρία των παιδιών.
"610 χιλιόμετρα... 33 αναπνοές" ήταν ο τίτλος του εγχειρήματος, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό κράτησε συνολικά περισσότερες από 50 ώρες και είχε ελάχιστες στάσεις για φαγητό και ύπνο διάρκειας 3 ωρών στην ύπαιθρο. Δεν είναι λίγοι οι δύσπιστοι, που διερωτήθηκαν αν μπορεί να αντέξει τέτοια δοκιμασία ο οργανισμός ενός ερασιτέχνη ποδηλάτη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μήνυμα πέρασε και η λύση δρομολογήθηκε.
"Επρεπε να είναι όσο πιο δύσκολο και επίπονο γινόταν. Ηθελα να συμβολίσω το μέγεθος της δοκιμασίας που περνούν αυτά τα παιδιά. Αλλιώς θα ήταν απλά μια μεγάλη βόλτα", είπε στο "Εθνος" ο 43χρονος ποδηλάτης, εξηγώντας τους λόγους που σχεδίασε έτσι τη διαδρομή.
Οπως ανέφερε, τρεφόταν κυρίως με κάποια τοστ και φρούτα που είχε μαζί του, και σταμάτησε μόνο δύο φορές για να πάρει υδατάνθρακες. Κοιμήθηκε, δε, την πρώτη νύχτα σε ένα πάρκο χωριού της Καρδίτσας για τρεις ώρες και τη δεύτερη στο προαύλιο μιας εκκλησίας στη Θήβα για δύο ώρες. "Είχα μείνει κάποιες ώρες πίσω γιατί συνάντησα αέρα στον Μπράλο που με δυσκόλεψε πολύ και υποχρεωτικά έκοψα από τον ύπνο για να είμαι εντός προγράμματος και να προλάβω το ραντεβού", εξήγησε. Μαζί με 15 Αθηναίους ποδηλάτες που τον υποδέχτηκαν στην πρωτεύουσα, σχημάτισαν πορεία που κατευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Εκεί, ο Σπ. Καρατζούλης είχε συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μ. Κοντογιάννη και τον διευθυντή Ειδικής Αγωγής Γ. Αλεβίζο.
Οι τελευταίοι ήρθαν σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Φλώρινας Ι. Βοσκόπουλο και δρομολογήθηκε η προσωρινή λύση της στέγασης των 33 παιδιών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε νέο κτίριο που ανήκει στον δήμο.
Ελλείψει άλλου χώρου, τα παιδιά, ηλικίας από 14 ως 28 ετών, φιλοξενούνται ως σήμερα για τέσσερις ώρες ημερησίως σε τρεις αίθουσες του Επαγγελματικού Λυκείου, υπό ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.
"Εξήγησα την κατάσταση και αναγνώρισαν πως αυτές είναι απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας ενός τέτοιου σχολείου. Είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση, αλλά θα χαρώ πραγματικά αν δω τα παιδιά να μεταστεγάζονται ως τον Δεκέμβριο σε πιο ανθρώπινους χώρους", τόνισε ο Σπ. Καρατζούλης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ethnos.gr

florinapost

Δεν υπάρχουν σχόλια: